fredag, maj 23, 2008

Rörlig medborgare i Web 2.0

Målet är att engagera barnbarnen.

Web 2.0 online-applikationer intresserar it-sakkunniga. Det är inget att förundra sig över. Applikationerna är reklamfinansierade (gratis) och underhållsfria. Det enda man behöver är en dator med webbläsare, och ett bredband med uppkoppling på internet.

Datorn ska dock vara rätt pigg. Helst årgång 2005, eller yngre.

Och bredbandet ska vara snabbt. Helst 2 Mbps, eller mera. Uppkopplingen på internet ska dessutom ha en dräglig och fast månadsavgift, utan databegränsningar.

Datorns operativsystem behöver inte vara MS Windows. Och - webbläsaren behöver inte vara MS Internet Explorer. I Linux-operativsystemet Ubuntu är exempelvis webbläsaren Mozilla Firefox ett naturligt alternativ.

Den vardagsnära breda massan har dessvärre ingen klar nytta av Web 2.0-tjänster. Lotshustrun är en typisk vardagsnära it-användare. Men hon är ingen typriktig medborgare i Web 2.0-miljö. Och hon är inte heller någon naturlig Linux-användare.

Målgruppen för web 2.0-tjänster är förhållandevis liten. Globala sociala nätverk varvade med virtuella byalag. Behovet av likriktat elektroniskt grupparbete ska vara massivt. Med andra ord som i en målinriktad projektgrupp i en avgränsad verksamhetsmiljö. Inte alltför olikt Suns klonade NC-miljö i företagsvärlden på gamla goda 1990-talet.

Lotshustruns föreningsmiljö fyller Web 2.0-kraven. I princip. Människorna i föreningen däremot inte. På personlig nivå kan lotshustrun förhållandevis lätt motiveras till att använda Googles webbaserade online-tjänster som Gmail och Docs.

Höstens 2008 potentiella lotsningsmiljö för rörliga (sociala) medborgare fyller Web 2.0 kraven bättre. Deltagarna förutsätts acceptera och utnyttja interaktionen i sociala nätverk i någon form. Målet är att engagera barnbarnen i seniorlotsningen.

Jag bokar sommarmånaderna till att finslipa innehållet och verktygen i lotsningsprogrammet. Bland annat med att studera potentiella Web 2.0-tjänster. Office-programsviten Live Documents är höstens favorit. Och för att försäkra mig om att de webbaserade online-tjänsterna inte uteslutande förutsätter Microsofts operativsystem och webbläsare så utnyttjar jag i evalueringsarbetet Linux-miljön Ubuntu 7.10 i lotshustruns bärbara Amilo-dator.

Inga kommentarer: