söndag, januari 20, 2008

It-medborgarskap via Google

Nybörjare startar med Office-program



Det är inte det lättaste att som nybörjare starta datoranvändningen med kontorsprogramsviten MS Office. MS Word är ett utmärkt ordbehandlingsprogram. MS Excel är ett oöverträffat räkneprogram med kalkylark. Och MS Powerpoint är ett proffsigt presentationsprogram.

Kontorsprogramsviten MS Office är ett dyrt programpaket för hemmet - och bedrägligt svårt dessutom. I all sin proffsiga mångsidighet. Den webbaserade kontorsprogramsviten Google Docs är mångsidig på ett annat sätt. I grundanvändningen, som ersättare av basal användning med Word, Excel eller Powerpoint, är dock programpaketet prisvärt. Det är nämligen gratis. Användningen förutsätter att man har registrerat sig ett gratis Google-konto. Och så ska man ha en rätt snabb uppkoppling på internet - och behjälpligt klara av att använda en konsumentvänlig webbläsare.

Nybörjare har sällan behov att direkt börja räkna med kalkylark - än mer sällan med presentationer. Det mest akuta behovet är att skriva text till pappers. Och till textbehandling räcker faktiskt gratisprogrammet MS Wordpad till - med råge. Det följer dessutom med i Windows - färdigt installerat för bruk.

Jag får ofta Office-bilagor med e-posten. Men ändå behöver jag inte skaffa ett dyrt Office-paket. För det behovet finns faktiskt Microsofts gratis läsprogram för Word, Excel och Powerpoint (Viewers). Jag har dock ett gratis Google-konto. Och då är Office-bilagorna ännu enklare att öppna och läsa.

Gmail - Googles webbaserade e-postprogram fyller nybörjarens alla kommunikationsbehov - med råge. Det är inte bara ett suveränt verktyg för e-posten. Det är dessutom integrerat med kontorsprogramsviten Google Docs i öppnandet av Office-bilagor. Utan att jag behöver ha kontorsprogramsviten MS Office installerad. Mycket praktiskt.

Google-kontot kan också användas i lokala e-postprogram som MS Outlook Express (MS Windows Mail) - valbart med imap- eller pop-agent. Men då måste jag ha kontorsprogramsviten MS Office installerad - eller motsvarande gratis Office-läsprogram (Viewers).

Att Googla på webben är numera synonymt med att söka på internet. Googles sökmotor är visserligen en gratistjänst som man inte behöver registrera sig till. Men om man gör det - som jag gjort - så kan man skapa sig en helt egen personlig startsida på webben - till språngbräda till internet. Mycket praktiskt.

Google är mer än en sökmotor eller en mejltjänst. Företaget har de senaste åren lanserat ett 40-tal smarta tjänster och program som är kopplade till internet. Alla är helt gratis. Men det är förstås inte av godhet som Google skänker bort dem. Det företaget tjänar pengar på är annonser, och det smarta är att Google använder min privata information för att skräddarsy reklamen. Så - om jag inte har något problem med det här är det bara att konstatera att Google erbjuder många fantastiska tjänster helt gratis.

För tio år sedan sades nyckeln till it-medborgarskap vara en uppkoppling på internet - med tillhörande legitimation i form av en unik ip-adress. I dagsläget är dessa två element en självklarhet. Men man kommer inte långt med dem - inte om man är nybörjare. Om man däremot klarar av Googles sökmotor, Googles Gmail och Google Docs så har man en nyckel till nytta och nöje på webben. Och det är nyckeln till dagens it-medborgarskap.

Inga kommentarer: