onsdag, januari 30, 2008

Digitalt avsked av SVT Europa

Delproblemet har dock identifierats.

Min digitala vardag med SVT Europa får avsked på grått papper. Felet ligger dock inte i programutbudet.

Bildkvaliteten på frekvensen för den nuvarande digitala betal-tv-kanalen SVT Europa är faktiskt en besvikelse. Och det är inte bara så att tv-sändningen levereras extra lågupplöst. Allt oftare störs bilden av irriterande avbrott och pixelflimmer. Det är stundvis totalt omöjligt att följa med exempelvis aktualitets- och nyhetssändningar.

Tittarkontraktet för Plus-TV-programpaketet slöts 2.1.2008. Avskedsbrevet till Plus-TV är daterat 25.1.2008. Smekmånaden blir ordentligt avkortad på grund av den skenande förbistring i kommunikationsklimatet.

Kvalitetsproblemet pinar givetvis också det digitala tv-tittandet på datorn. Delproblemet har dock identifierats. Nupurberget. Det är samma bergsmassiv som skymmer kontakten till 3g-bredbandet.

Villan är belägen högt på en ås, omgiven av ett ännu högre och skogsbevuxet bergsmassiv - Nupurberget. Tv-antennen höjer sig ytterligare sju meter från takåsen. De digitala licensbelagda gratiskanalerna kan dock avtittas helt problemfritt - och med en perfekt bildkvalitet. Problemet ligger tydligen i signalstyrkan och sändningsfrekvensen.

Lotshustruns Plus-TV-gåvopaket innehåller ytterligare elva digitala betal-tv-kanaler förutom SVT Europa. Två extra kanaler med direktsända sportevenemang. Två extra kanaler med kitchiga barnprogram. En extra macho-kanal för den sanna hannen. Två extra kanaler med uttänjda B-dokumentärer. Två extra kanaler för repriser av tv-serier och B-filmer. En extra musikkanal för pubertetsfolket. Och en extra midnattskanal för hårdporr.

Men ingenting sevärt - anser lotshustrun. Ingenting som är värt 19,90 euro i månaden. Och endast porrkanalen kan skaffas skilt - för 9,90 euro i månaden.

Uppdatering:

Betalkort behövs för SVT Europa även i framtiden. Beskedet om att SVT Europa hösten 2008 flyttar till en nedlagd tv-kanals frekvens (Yle Extra) innebär inte en återgång till gamla tider då SVT Europa kunde ses fritt. En skillnad blir att sändningsområdet för SVT Europa blir riksomfattande i motsats till i dag då kanalen bara kan ses i södra Finland. En annan skillnad blir att den kommer att kunna avtittas i villan i Nupurböle i Esbo. Nuvarande Yle TV1+ (Yle Extra) kan avtittas helt problemfritt - och med en perfekt bildkvalitet.

SVT Europas nya kanalplats är beroende av om Yle lyckas lösa problemet med undertexter som inte syns. Kanalen Yle TV1+ är densamma som kanal Yle TV1 men med den skillnaden att undertexterna syns. Jag måste fortfarande köpa ett kanalkort för 3,50 euro i månaden för att se SVT Europa. I det markbundna nätet är det Plus-TV som säljer korten också framöver.

Uppdatering:

Bonnierägda MTV3 var snabb också i avskedshanteringen. Redan på onsdagen 30.1.2008 var kanalerna på Plus-TV-kortet inaktiverade.

Inga kommentarer: