fredag, januari 18, 2008

iPhone kan jag klara mig utan

Operatörerna trycker heller inte på.

Vad bra man klarar sig i vardagen med gsm-telefoni och med enkla, smarta sms-nyttotjänster i mobilen. Betalningen av bilparkeringen kräver inga regnsura långpromenader i sök efter automater. Sittplatsen på buss- och spårvagn är säkrare utan kringvägen via automaten.

Jag klarar inte mera livet utan gsm-telefoni och sms-meddelanden. Bristen på mobil-tv, gps-navigering och 3g-tjänster känns inte livshotande.

Tittar man på försäljningen runt om i världen så är det tydligt att de smarta mobilerna allt mer tar över den gamla handatorns roll. Och det är knappast förvånande att det är just de smarta mobilerna som tar över. De fungerar ofta bättre än gårdagens handdatorer och på köpet får man nu också en suverän telefon och en fullfjädrad surfpryl.

Men det finns ingen bred social beställning på handdatorer - eller smarta mobiler. Inte bland de stora massorna. Och följaktligen inte hos mig heller. Inte i praktiken. Min iPod jukebox har exempelvis inte varit utomhus annat än för tester. Klart att jag är nyfiken på den smarta iPhone mobilen ändå.

Det har gått ett år sedan Apple lanserade sin smarta iPhone mobil. I somras 2007 fanns mobilen till salu i USA. I Europa säljs iPhone nu i Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Men när mobilen finns till salu i Norden uppges inte.

Apples strategi är att i varje land binda mobilen till en enda operatör, med ensamrätt. I Sverige är kampen hård mellan operatörerna Tele2 och Telenor. Också svenska konsumenter väntar otåligt på lanseringen. Men det finns ändå tusentals olagligt upplåsta iPhone mobiler i Sverige, som inte är bundna till någon operatör.

Bland de breda Nokia-troende massorna i Finland är hajpen kring Apples iPhone ganska lam. De finska operatörerna trycker heller inte på utan tar det utstuderat lugnt. Det är ingen livsavgörande fråga att få bli finländsk återförsäljare för iPhone. Varken för Elisa eller TeliaSonera.

I de europeiska länderna där den smarta iPhone mobilen säljs är priset marknadsmässigt sett högt - 399 euro. Men det är inte priset som skrämmer. De finska operatörerna satsar hellre sina reklampengar på de ytterst lönsamma 3g-tjänsterna. Apple har dock utlovat 3g-stöd i kommande modeller av telefonen.

Svenska användbarhetskonsulten Inuseful lät testa fyra smartmobiler med fem användare och kom fram till att den mobil som både föredrogs av de flesta och där användarna klarade av att genomföra alla testuppgifterna är Apples iPhone.

Det är inte så att allt med iPhone är självklart. Det är inte givet hur man använder den som telefon eftersom den saknar knappsats. Ändå upplevs den som enklare och också som mer inriktad på underhållning, fast de andra mobilerna kan göra samma saker. Förklaringen till att vi faller för iPhone är sättet den möter användaren på, att allt mobilen kan göra presenteras på ett snyggt sätt, direkt på ytan, i stället för att man letar sig fram i snåriga menysystem och gör många olika val.

Inga kommentarer: