onsdag, juni 04, 2008

Firefox 3.0 ute i Ubuntu 8.04

335 säkerhetsuppdateringar i maj.

Det finns en stark korrelation mellan det att ett operativsystem blivit populärt och att det uppdagas en massa säkerhetshål i det. Linux-operativsystemet Ubuntu 8.04 Hardy Heron har definitivt blivit både intressant och populärt. Det betyder tyvärr att en av de största Linux-fördelarna har gått om intet. En stor del av användarens tid går numera åt till att ladda ner och installera säkerhetsuppdateringar. Ubuntu 8.04 tar rekordet. 335 nya säkerhetsuppdateringar inom maj 2008.

Samt ytterligare 86 under juni månads första dagar - ackompanjerade av en nystart av operativsystemet. Dual Boot-menyn i laddningsmodulen Grub får i samma veva två tilläggsrader. Jag måste igen korrigera saken manuellt i uppstartshanteraren (Startup Manager) så att Windows XP Home Edition återgår till automatiskt startval.

Den skarpa versionen av webbläsaren Firefox 3.0 är ute i Ubuntu 8.04. I praktiken uppdaterades beta-versionen redan i sista veckan i maj 2008. Detta förde med sig nya aktiva versioner av mina favorittillägg Screengrab och Foxmarks Bookmark Synchronizer. Java Runtime däremot haltar fortfarande. Elisas javabaserade karttjänst fungerar bra men inte Digitas javabaserade Mapplet-karttjänst. Firefox 3.0 hjälper heller inte till med uppdateringen. Bägge karttjänsterna fungerar klanderfritt på Firefox 2.0 i lotshustruns Ubuntu 7.10-konfiguration.

Jag har i princip ingenting att klaga på Linux-operativsystemet Ubuntu 8.04 Hardy Heron. Det fungerar klanderfritt. Det är närmast den obefogade elitismen och tvångsmentaliteten hos Linux-ivrarna som oroar mig.

Ubuntu visar upp tre farliga tendenser till tvångsmatning:
1. Avinstallationen av en Dual Boot-testinstallation är omöjlig för en vanlig människa
2. Uppstartshanteraren (Startup Manager) är oinstallerad i Dual Boot-konfigurationen
3. Ubuntu-gemenskapen knystar inget om Wubi, för installation av Ubuntu i Windows

Jag är trots allt ense med Linux-ivrarna om fördelarna med att behålla Ubuntu-installationen - för säkerhetskopiering och som reservsystem för Windows. Men hellre på en frivillig och opolitisk bas.

Uppdatering:

Jag upptäckte att jag via Uppstartshanteraren faktiskt kan begränsa antalet rader för relevanta Ubuntu-versioner i Grub-menyn till två. Bra Sven. Bättre sent än aldrig.

Inga kommentarer: