fredag, juni 13, 2008

Det osar hett om nåden i Noux

Mobiltelefonen är den viktigaste.

Föreningshuset Honkamaja i Noux har med åren blivit ett populärt festställe för bröllopsfirare. Lotshustrun har i ett par års tid lyckats med konsstycket att hyra ut samtliga veckändar för bröllop.

År 2008 är en del av sommarens bröllop lite annorlunda. Lotshustrun har fixat att Esbo stadsteater håller över tjugo historiska föreställningar på Honkamaja av händelserna på Histan häät.

Det osar hett om nåden. Med premiär på tisdagen den 10. juni. Esbo firar 550-årsjubileum år 2008. Marknadsföringen av sommarteaterföreställningen Histan häät har varit lyckad. Alla inrutade föreställningar är slutsålda. Extra föreställningar övervägs. Med långt över 2000 bröllopsfirare (teatergäster) sprids vetskapen om föreningshuset Honkamaja yttermera.

Lotshustrun har lyckats bra i rekryteringen av föreningsmedlemmar till dejourerande gårdskarlar. Allt måste fungera. El, vatten, luftkonditionering, parkering. Mobilen, kopiatorn och datorn har gått heta i arrangemangen.

Vardagens prioriterings- och utnyttjandegrad av tekniken märks tydligt. Mobiltelefonen är den överlägset viktigaste kommunikatorn. Framför allt i sms-kommunikation. Bärbara datorn är inte oviktig men den kommer tydligt på tredje plats. Andra platsen hålls av multifunktionsskrivaren, som används främst som kopiator. Datorn används dessutom stationärt. E-posten är flitigt i användning men på andra plats kommer ordbehandlaren MS Word. Processbeskrivningar för medarbetare produceras på löpande band. Uthyrningen av årets 2009 veckändar är på slutrakan. Flera ovana föreningsmedlemmar har åtagit sig säljarbete och husvisningar.

Esbo firar 550-årsjubileum år 2008. Varför just år 2008? I ljuset av historiska fakta är det omöjligt att peka ut ett exakt årtal som grund för festligheterna. Esbo stadsmuseum har inte kunnat forska fram några säkra belägg för exakt när Esbo socken grundades. Det finns många årtal att välja mellan och alla är lika välmotiverade. Esbos 550-årsjubileum utgår från år 1458, som anses vara det år då Esbo församling grundlades.

Jubileet sätter sin prägel på staden hela år 2008. Jubileumsdesignen sprider färg i staden och gör sig gällande också i de talrika evenemang som arrangeras under året. Programutbudet är mångsidigt och målet är att alla Esbobor skall ha möjlighet att delta i festligheterna. Jubileumsveckan går av stapeln 25–31 augusti 2008 och Esbodagen firas den 27 augusti.

Inga kommentarer: