onsdag, juni 18, 2008

Säkerhetskopior av dvd-filmer

Film på iso-kopia i windows-miljö.

Xine-baserade filmuppspelaren Totem är min favoritspelare i Linux-operativsystemet Ubuntu. Det är en mycket rudimentär gstreamer-baserad Totem Movie Player som finns färdigt installerad i Ubuntu. Detta är mycket opraktiskt med tanke på nybörjare.

För att spela upp inköpta, kopieringsskyddade dvd-filmer måste ett libdvdcss2-paket med behövlig codec installeras.

Det är tyvärr inget jobb för oss vanliga människor. Men - med samma besvär ärver den fenomenala linux-baserade opensource-mediaspelaren VLC Media Player också de eftertraktade dvd- och videofunktionerna. Och detta är praktiskt.

Den libdvdcss2-kompletterade VLC Media Player har nämligen visat sig vara nyckeln till uppspelning av säkerhetskopior av kopieringsskyddade dvd-filmer.

Behovet att säkerhetskopiera inköpta, kopieringsskyddade dvd-filmer möts med största ovilja i Windows-miljön, men uppspelningen av kopieringsskyddade dvd-filmer har däremot färdigt gjorts enkelt för nybörjare. I motsats till Linux-miljön i Ubuntu. Men efter en libdvdcss2-komplettering i Ubuntu Linux finns inga hinder för vare sig uppspelning eller säkerhetskopiering av kopieringsskyddade dvd-filmer.

Det enklaste sättet är att göra en säkerhetskopia (filavbild) av den kopieringsskyddade dvd-skivan i iso-format i Linux-operativsystemet Ubuntu. Det går nu lekande lätt med den integrerade brännarfunktionen (Nautilus) i Ubuntu. Och snabbt - endast 10 minuter för en dvd-film på 7GB.

Filmuppspelaren Totem visar dvd-filmen direkt från iso-kopian. Och det finurliga är att filmen också spelas upp från iso-filen i mediaspelaren VLC Media Player. Kanske rentav också i Windows-miljö?

Den stationära XP-datorn Scaleo har en dual-boot-konfiguration: Windows XP SP3 och Linux Ubuntu 8.04. Jag för över iso-filen till hårdskivan i windows-partitionen (7GB på 9 minuter) och därifrån vidare till näthårddisken Maxtor (7GB på 16 minuter) för fildelning. Jag installerar den windows-baserade opensource mediaspelaren VLC Media Player i bärbara Vista-datorn Nemi. Och - det funkar. VLC Media Player spelar upp dvd-filmen från iso-filen också i windows-miljö. Med ett 3-delat förarbete på sammanlagt mindre än 25 minuter. Mycket praktiskt.

Detta höjer avsevärt på status-nivån på mitt kompletterande Media Center. Jag kan nu titta av säkerhetskopiorna av mina inköpta, kopieringsskyddade dvd-filmer i vidbildsformat på den hdmi-uppkopplade digitala 26-tummaren Sony Bravia. Utan dvd-spelarens störande brus.

Uppdatering:

VLC Media Player är faktiskt den enda windows-baserade mediaspelaren som klarar av att spela upp den kopieringsskyddade dvd-filmen från den säkerhetskopierade iso-filen. Men - inte från en virtuell dvd-skiva. Resultatet är en bedrövligt pixel-fragmenterad filmversion.

Jag återgår till Linux-operativsystemet Ubuntu och bränner (Nautilus) en fysisk dubbellagrad (8,5GB) dvd9-kopia av den kopieringsskyddade dvd-skivan (7GB på 50 minuter). Filmuppspelarna Totem och Xine visar utan problem upp filmkopian från dvd9-skivan. Men inte VLC Media Player. Resultatet är samma bedrövliga pixel-fragmenterade filmversion som från den virtuella dvd-skivan i windows-miljön. Jag växlar tillbaka till Windows och provar dvd9-skivan i mediaspelarna VLC Media Player och Nero ShowTime. Samt i Sony dvd-spelaren i hemmets nöjescentrum. Resultatet är samma bedrövliga pixel-fragmenterade filmversion.

Uppdatering:

Jag har kvar filkopian i iso-format i windows-miljön. Nero 7 Premium bränner en fysisk dubbellagrad (8,5GB) dvd9-skiva av iso-filen. Men resultatet är tyvärr samma bedrövliga pixel-fragmenterade filmversion.

Uppdatering:

Linux Ubuntu 7.10 är fortfarande oavsinstallerad i lotshustruns bärbara dator Amilo. Jag installerar VLC Media Player och libdvdcss2-paketet med behövlig codec i Linux Ubuntu 7.10. VLC Media Player och Totem Movie Player spelar utan besvär upp dvd9-originalet med den kopieringsskyddade dvd-filmen. Men inte filmen på den fysiska säkerhetskopierade dvd9-kopian. VLC Media Player spelar utan problem upp filmen från iso-filen men dvd9-kopian visar upp en bedrövligt pixel-fragmenterad filmversion. Den gstreamer-baserade Totem filmspelaren vägrar blankt att samarbeta. Jag byter ut filmspelaren mot en xine-baserade Totem Movie Player. Och - nu visar Totem filmen på den fysiska säkerhetskopierade dvd9-kopian utan knot.

Uppdatering:


Sammanlagt 20 nya säkerhetsuppdateringar och en nystart i Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon inom juni månaden.

Sammanlagt 262 nya säkerhetsuppdateringar och tre nystarter i Ubuntu 8.04 Hardy Heron inom juni månaden.

Inga kommentarer: