onsdag, juli 16, 2008

Dekorativa skrivbordsprogram

Analog klocka & månadskalender.

Widgets är enkla miniprogram på datorns skrivbord, som förser mig med 24/7-information på ett ögonblick. Jag får enkelt tillgång till vanliga verktyg som sökmotorer, ordböcker, kartor och mycket mer.

Inte att förglömma visuellt dekorativa nyttigheter, som analog klocka & månadskalender.

Implementationen med miniprogram på skrivbordet blev bekant för mig först i och med utforskandet av nyttigheterna i bärbara Vista-datorn Nemi. Motsvarande smarta små skrivbordsprogram - Windows Vista Gadgets, har liksom Widgets utformats för att göra datorn nyttigare och roligare. De körs i bakgrunden och är alltid tillgängliga i Vista-sidbalken på skrivbordet när man behöver dem. Utan att vara i vägen.

Det finns flera olika implementationer av idén att samla en mängd miniprogram till en större helhet, varav Widget Engine är en mycket praktisk variant för Windows XP. Yahoo! Widget Engine drar fördel av de grafiska funktionerna i Windows XP så att de små applikationerna blir transparenta och placeras över allting annat på bildskärmen. En genvägsknapp ger mig omedelbar tillgång till alla de små applikationerna.

Widgets kallas för Screenlets i Linux-miljön. I Linux Ubuntu 8.04 Hardy Heron finns Screenlets i de färdiga mjukvaruförråden (Repositories). Screenlets kan installeras via pakethanteraren Synaptic. Screenlets drar fördel av de grafiska funktionerna i Compiz-gränssnittet så att de små applikationerna blir transparenta och placeras över allting annat på bildskärmen.

Stationära XP-datorn Scaleo körs i Dual Boot - i Windows XP SP3 eller Linux Ubuntu 8.04. Vardera partitionen har nu en snitsig analog klocka och en maffig månadskalender som skrivbordsprogram. Mycket dekorativa nyttigheter. Om än inte så helt oumbärliga. En fläkt av stilig Apple-design i en karg pc-miljö.

Uppdatering:

Windows Vista Gadgets kan också frigöras från Vista-sidbalken och köras fristående. Liksom ordinära Widgets.

Uppdatering:

Lotshustrun är förtjust i mina skrivbordsdekorationer. Bärbara XP-datorn Amilo har nu också en analog klocka och en månadskalender på skrivbordet i Windows-partitionen. Eftersom Linux Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon fortfarande är oavinstallerat kollade jag om Screenlets-paketet uppdaterats till mjukvaruförråden (Repositories). Ja, de fanns där. Så - nu har Linux-partitionen också en analog klocka och en månadskalender på Ubuntu-skrivbordet.

Inga kommentarer: