fredag, september 12, 2008

ReadyBoost för Windows XP

Amilo blir iögonenfallande snabb.

En av nyheterna i Windows Vista är prestandafunktionen ReadyBoost, som gör det möjligt för operativsystemet att ladda viss information på snabba flashminnen i stället för på hårddisken.

ReadyBoost-kompatibla Kingston DataTraveler USB Flash Drive 4GB är inpluggad i bärbara Vista-datorn Nemi.

Windows Vista andra prestandafunktion SuperFetch är efterföljare till funktionen Prefetch i Windows XP och ser till att de program som används oftast, på ett smart sätt laddas in i minnet så att de går snabbt att starta.

Prestandaförbättringsprogrammet Eboostr Lite är ett fenomenalt XP-alternativ till Vistas ReadyBoost och SuperFetch. I och med det, och 2GB cache-minne på 4GB minnestickan Kingston DataTraveler, blir stationära XP-datorn Scaleo med sitt 512MB centralminne märkbart snabbare när det gäller hantering av olika typer av filer och program (267%).

Cachen byggs upp till vald storlek på usb-minnet, sen nollställs det automatiskt, och börjar byggas på igen.

Eftersom 3-åriga stationära XP-datorn Scaleo piggnar till så märkbart, pluggar jag också i lotshustruns 4-åriga bärbara 512MB XP-dator Amilo en nyinköpt ReadyBoost-kompatibel Kingston DataTraveler USB Flash Drive 4GB minnesticka (17 euro). Jag installerar prestandaförbättringsprogrammet Eboostr Lite (16 euro) och konfigurerar cache-minnet till 2GB. Amilo blir iögonenfallande snabb när det gäller hantering av olika typer av filer och program (376%).

Jag inhandlar betalprogrammet men eBoostr går förstås att använda gratis. Den enda nackdelen är att jag då måste starta om datorn var fjärde timme. Men nu slipper jag besväret. Nätköpet lyckas utan besvär - men med en liten hicka. Visa-kortet kollas och koden verifieras. Id-kontrollen går dock inte som väntat via internetbanken. Id-kontrollen görs på amerikanskt vis med en kontrollringning per telefon.

En investeringen på 33 euro är sannerligen prisvärd med beaktande av prestandaförbättringen i XP-datorerna. Bonus på köpet är en rejält förlängd praktisk brukstid - och troligtvis även förlängd teknisk livstid. Andelen träffar i cache-minnet är med mina vanor mätt 58% på stationära xp-datorn Scaleo. Med lotshustruns bruksvanor mätt är andelen träffar i cache-minnet 85% på bärbara xp-datorn Amilo. Det betyder att hårdskivan slits mindre. Och att hårdskivan i Amilo är i ett ytterst energisnålt bruk - med hopp om rejält förlängd batteridrift.

Inga kommentarer: