onsdag, september 24, 2008

Elegant Windows Media Center

Snabbspolning är ett kärt nöje.

Någon mediedator behöver jag faktiskt inte i hemmets nöjescentrum. Multimediaspelaren Sony RDR HXD870B (hdd/dvd) bandar ohämmat tv-sändningar på hårdskiva (hdd). Och säkerhetskopierar suveränt inbandade tv-filmer på dvd-skiva.

Drygt 95% tv-inbandningar och 99% filmuppspelning fixas med speldosan Sony. Bärbara Vista-datorn Dell XPS M1530 ställer vid behov upp -

med programsviten Windows Media Center, som komplement till mediahanteringen i hemmets nöjescentrum.

Eleganten Windows Media Center har helt distanserat konkurrenterna Nero Home och Anysee. Min externa digitala Anysee-mottagare fungerar som digitalt tv-kort även i Windows Media Center. Dvb-texten i Yle-sändningar låter sig dock inte visas i Live TV, och texten låter sig inte heller bandas på dvd-skiva. Inget problem - men nog ett val. De kommersiella tv-kanalerna bränner turligen texten direkt på filmerna.

Den gamla speldosan, combo-spelaren LG RC7000 (vhs/dvd) går på tomgång i reserven. Konverteringar av filmrepriser till vhs-kasetter har inte behövts på ett halvår. I stället har Windows Media Center på Vista-datorn Dell XPS M1530 varit i flitigt bruk. Dock inte i säkerhetskopiering på dvd-skiva av inbandade tv-filmer. Virtualkopiorna av filmerna arkiveras i stället på näthårddiskar.

Inbandade tv-filmer har avnjutits som digitalt kvällsnöje på sommarreträtten. Numera redigerar jag inte ens reklaminslagen bort. Eleganten Windows Media Center bjuder på snabbspolning - med stumfilm. Snabbspolning av reklam är faktiskt ett kärt nöje. Och inte alls lika arbetsdrygt som redigering.

Uppdatering:

Multimediaspelaren Sony RDR HXD870B bjuder på fenomenalt konsumentvänlig redigering av hdd-videon. Onödiga snuttar i början och slutet av långfilmer är bortklippta i ett nafs. Radering av insprängd reklam är lätt som en plätt. Putsjobbet tar som bäst bara 10 minuter. Och filmen är klar med det. Snabbkopiering till dvd-skiva (10-15 minuter) är ett extra bonus.

Motsvarande putsjobb på mediadator, med filmredigeringsprogrammet NeroVision, kräver minst 25-30 minuter. Men - filmen är inte klar med det. Kopiering till dvd-skiva, eller export som mpg-fil på hårdskiva, körs nämligen i realtid (90-100 minuter).

Inga kommentarer: