fredag, september 19, 2008

En ytlig koll på MacBook Air

Trogen sin bärbara XP-dator.

Lotshustrun är trogen sin bärbara xp-dator Amilo. Hon låter sig inte ens störas av den oavinstallerade dual boot-versionen av Linux-operativsystemet Ubuntu 7.10.

Hon låter sig inte alls förföras av tanken på en elegant bärbar MacBook Apple-dator på operativsystemet Mac OS X. Ävenom hennes bästa kompis är en hängiven MacBook-entusiast.

Det finns inte så många datoraffärer på närhåll i Esbo glesbygder. Men en finns, relativt nära. Gigantti ligger i grannbyn några kilometer österut. Vi tar oss en biltur och sticker in på en stund. Det är inte alls lätt att hitta montern med Mac-datorer. Först ser vi bara en 'vit' MacBook. Och så ser vi den svarta versionen. Den svarta MacBooken ser stilig ut men den 'vita' gör inget gott intryck. Skalet är fult och subbigt. Som av fettfläckar. Tangentbordet är trögt, musplattan är seg och ryckig.

Lotshustruns kompis har en likadan 'vit' MacBook. Lika grådaskig och flottfläckig.

Men - så plötsligt, på vägen ut, hittar vi den tunna nykomlingen MacBook Air - i borstat aluminium. Och här infinner sig den förväntade Mac-känslan i tangentbord och musplatta. Bildskärmen i MacBook Air känns till och med större och bättre än i gamylen MacBook. Men priset på 1.669 euro förfärar.

Lotshustrun låter sig inte ens imponeras av tanken på status och stilig Apple-design. Och så påminner hon mig om att föreningens registerapplikation endast kan köras på Windows. Och att hon har fri tillgång till föreningens bärbara Vista-dator. Men att hon är trogen sin bärbara xp-dator Amilo.

Förresten är inte lotshustruns bärbara xp-dator Amilo så trött och seg mera - uppdateringen till Windows XP SP3 har höjt på prestandan. Amilo blir dessutom iögonenfallande snabb, när det gäller hantering av olika typer av filer och program - via ibruktagandet av prestandaförbättringsprogrammet Eboostr Lite.

Och så har lotshustrun också fått sin beskärda del av stilig Apple-design.

Uppdatering:

300 Apple-designade funktioner i Unix-operativsystemet Mac OS X tarvar dock närmare studier. Vilka funktioner talar för Apple-datorer? Vilka funktioner talar för Windows-datorer? Vilka funktioner har en direkt motsvarighet i Windows Vista?

Kanske en närmare kontakt till lotshustruns bästa kompis, den hängivne MacBook-entusiasten, skapar mera klarhet i Mac-problematiken.

Inga kommentarer: