fredag, augusti 22, 2008

Man kan klara sig utan Mac

Windows Vista klarar sig galant.

Den enorma framgång Apples mp3-spelare iPod haft har stärkt Apples varumärke extremt mycket. En annan stark orsak till Macens framgångar är succén för iPhone. Om de flesta som köper 3g-mobilen iPhone också är nöjda ökar chansen att de byter sig till en Mac nästa gång de köper ny dator. Faktum är att hälften av dem som nu köper Apples datorer i USA aldrig ägt en Mac tidigare.

Det har gått status i Macen också i Finland. Unga humanister med välbärgade föräldrar skaffar sig utan undantag en Mac till studiedator. Och en iPhone till 3g-mobil. Det mobila 3g-nätet är välutbyggt runt universitet och högskolor.

Ute i glesbygderna klarar jag mig bra utan 3g-mobilen iPhone. Men - Macen kan bli aktuell i samband med Web 2.0-lotsningsprogrammet. Linux-operativsystemet Ubuntu 8.04 representerar provisoriskt Unix-operativsystemet Mac OS X.

Som mediedator är bärbara Vista-datorn Nemi är ett särdeles lyckat val. Med ett av marknadens snyggaste skal är Dell XPS M1530 faktiskt vårens 2008 mest kompetenta Apple-nemesis. Jag klarar mig bra utan MacBook Pro och exklusiv Apple-design.

Windows-operativsystemet Vista klarar sig galant i konkurrensen med Unix-operativsystemet Mac OS X i fråga om stilig programdesign. Dekorativa skrivbordsprogram och programikoner i en animerad docka på skrivbordet med beroendeframkallande 3d-bildgoogling i webbläsaren är fläktar av stilig Apple-design i Windows-miljö. Likaså Apple-designade alternativa gratisprogram som musikspelaren iTunes och filmuppvisaren Quicktime Player samt webbläsaren Safari.

Uppdatering:

300 Apple-designade funktioner i Unix-operativsystemet Mac OS X tarvar dock närmare studier. Vilka funktioner talar för Apple-datorer? Vilka funktioner talar för Windows-datorer? Vilka funktioner har en direkt motsvarighet i Windows Vista?

Kanske lotshustrun vore betjänt av en 1,6GHz 2GB 80GB MacBook Air - utan DVD - 1699 euro? Eller en 2,4GHz 2GB 160GB MacBook - med DVD - 1199 euro? Lotshustruns snart 4-åriga bärbara XP-dator Amilo (1,8GHz 512MB 60GB), börjar sega till sig.

Inga kommentarer: