fredag, augusti 01, 2008

Ubuntu 8.04 är avinstallerad

För tillfällig och ytlig bekantskap.

Juli månad förde med sig 37 nya säkerhetsuppdateringar till Linux Ubuntu 7.10 på bärbara XP-datorn Amilo - ackompanjerade av 1 nystart av Ubuntu.

Och hela 250 arbetsintensiva, nya säkerhetsuppdateringar på Linux Ubuntu 8.04 på stationära XP-datorn Scaleo - ackompanjerade av 2 nystarter.

Wubi-installerade Linux Ubuntu 8.04 på bärbara Vista-datorn Nemi förärades hela 227 nya säkerhetsuppdateringar under juli månad - med två nystarter av Ubuntu. Det utmärkta med en Wubi-installation av Linux Ubuntu 8.04 i Windows är att avinstalleringen av Linux Ubuntu faktiskt är möjlig för en vanlig människa.

Vid en tillfällig och ytlig bekantskap med Linux-operativsystemet Ubuntu är en dynamisk uppdaterbar Wubi-installation av Linux Ubuntu 8.04 i Windows att föredra framom en statisk, oföränderlig installation av Linux Ubuntu 8.04 på Live CD. Ingendera versionen är dock avsedd för kontinuerligt och seriöst bruk.

Mest irriteras jag av att Wubi-installationen inte noterar mina trådlösa wlan- eller 3g-uppkopplingarna på internet. Och inte bluetooth-musen heller. Åtminstone inte på bärbara Dell XPS m1530. Ytterligare irritation väcks av att bluetooth-musen dessutom måste installeras om i Windows Vista efter varje besök i Linux Ubuntu.

Wubi-installerade Linux Ubuntu 8.04 har samma brister i java-hanteringen som officiella Ubuntu 8.04. Oginheten i hanteringen av flash-baserade online-ordbehandlaren Buzzword är troligen släkt med oginheten att installera externa Ubuntu-kompatibla Linux-applikationer - såsom antivirusprogrammet Avast och it-telefoniprogrammet Skype. Ingendera står till buds i den interna Pakethanteraren Synaptic.

Motivationen räcker inte till att testa Samba-funktionen i Windows-nätverket. Installationen av nätskrivaren HP PSC 2355 testas följaktligen aldrig. Avinstalleringen av Wubi-installerade Linux Ubuntu 8.04 är däremot slutförd på bärbara Vista-datorn Nemi med äran i behåll. Både från externa usd-kopplade hårdskivan på Maxtor Onetouch - och från den interna hårdskivan på Vista-datorn.

Uppdatering:

Installationsförsöken med externa Linux-programvaror avslöjar att det nu finns en officiell 2.0-version av it-telefoniprogrammet Skype. Den vill jag uppdatera i Linux Ubuntu 8.04 på stationära XP-datorn Scaleo! Jag avinstallerar av säkerhetsskäl 1.4-versionen via den interna Pakethanteraren Synaptic innan jag låter Debian-pakethanteraren sköta installationen av den nedladdade 2.0-versionen. Installationen lyckas, men sms-hanteringen saknas tyvärr också i denna Linux-version av Skype.

Inga kommentarer: