onsdag, augusti 06, 2008

Synkroniserad offline-kalender

Mitt liv är inte så kalenderfixerat.

Det fristående lokala (offline) gratisprogrammet Windows Kalender ingår i operativsystemet Windows Vista. I Windows XP måste däremot ett utomstående kalenderprogram utnyttjas.

Den fristående Mozilla-kalendern Sunbird är ett alternativt lokalt gratisprogram, som är oberoende av OS-plattform.

Sunbird är ett utmärkt kalender-alternativ i operativsystemet Windows XP. Och dessutom i Linux-operativsystemet Ubuntu.

Windows Kalender och Mozilla Sunbird är båda kraftfulla lokala kalenderprogram med fiffiga funktioner. Programmen följer kalenderstandarden ICS. Man kan skicka sin kalender som e-postmeddelande eller dela ut sin kalender till andra med att publicera kalendern på webben. Och så kan man förstås själv prenumerera på andras kalendrar.

Jag tar dock inte Windows Kalender i rutinbruk i på bärbara Vista-datorn Nemi. Den positiva bekantskapen till trots. Mitt privatliv är inte så stramt kalenderfixerat. En manuell bordskalender räcker utmärkt till. Jag klarar mig t.o.m. utan fickkalender.

Situationen är annorlunda i projektbaserade sociala nätverk. I det fallet är min favorit en gruppkalender på webben. Man kommer åt en kalenderservice på webben bara man har tillgång till en dator, egen eller lånad, som är uppkopplad på internet. Användningen är inte lika enkel som i fickkalendern men är å andra sidan mycket enklare och mångsidigare som informationskanal.

Lotsens erfarenheter av webbtjänsten Yahoo Kalender (2000-2007) är enbart positiva. Yahoo Kalender har inte utvecklats särskilt mycket. Det är en av de tidigaste kalendrarna på webben och funkar fortfarande bra. Inställningarna är mångsidiga. Man kan styra avläsandet av kalendern - för privata behov - eller för sammanhållning i projekt. Om man vill så kan man låta samarbetsparter skriva in tidsreserveringar, t.o.m. att göra ändringar i existerande bokningar. Yahoo Kalender erbjuder bra anpassning av utskrifter. Dessutom är språket genomgående svenska.

Yahoo Kalender klarar inte automatiskt av att varna vid tidskonflikter. Det saknas också automatiska funktioner för att söka efter ledig tid. Tidshantering är något som saknas hos webbkalendrarna, vilket egentligen inte är förvånande. Det är typiska funktioner som bara kan backas upp i en centraliserad kalenderservice. Kalenderservicen i Yahoo är dock bättre på att avslöja tidskonflikter än Google Calendar. Å andra sidan kan Google Calendar taggas så att klarar sök efter ledig tid av viss typ bättre än Yahoo.

Funktioner som påminnelser, prenumeration och publicering kommer speciellt till fördel i Google Calendar, som därigenom passar utmärkt som interaktiv samarbetskanal i sociala nätverk. Synkroniseringen med den lokala Sunbird-kalendern korrigerar dessutom en allvarlig brist i webbaserade gratiskalendrar - webbkalenderns säkerhetskopiering på datorns lokala kalender.

Anmärkningsvärt få webbkalendrar kan idag synkas mot kalendern i en dator. Integreringen med gratis webbtjänsten Google Calendar är smartare i nya versioner av Mozilla Sunbird. Förut gick det bara att hämta in sina kalendrar från Google till påsyn. Nu går det även att lägga till, ändra och ta bort händelser i Sunbird-kalendern, som i sin tur automatiskt ändrar i kalendern hos Google. Eller tvärtom.

Inga kommentarer: