fredag, augusti 15, 2008

It-medborgarens arbetsbord

Ordning & reda i sociala nätverk.

Höstens 2008 koncept för lotsning av rörliga medborgare i Web 2.0-applikationer har fått fasta ramar och innehållet på arbetsbordet börjar gestalta sig.

Deltagarna förutsätts acceptera och spontant utnyttja interaktion i sociala nätverk i någon grad - åtminstone konkurrensbelagda bokningar till lotsningstillfällen.

Applikationer på it-medborgarens arbetsbord:
1. - Googles fenomenala söktjänst Search
2. - Googles webbaserade e-post Gmail
3. - Googles online office-programsvit Docs

Söktjänsten Google Search är nyckeln till navigation på internet. Webb- och sökhistoriken är en naturlig indikator för den spontana användningen av Google Search. Webbmejlen Gmail används för interaktiv kommunikation och office-programsviten Google Dokument i hanteringen av e-postens bilagor. Den delade Google webbkalendern står får ordning och reda i det sociala nätverket. Den webbaserade gruppkalendern synkroniseras via en fristående kalender på lotsdatorn.

Instrument för organisation och mätning:
4. - Googles ics-kompatibla webbkalender
5. - Googles online webb- och sökhistorik

Rörliga it-medborgare har var sitt universella, personliga Google användarkonto. Inloggningen på Googles användarkonto slipas till rutin via en personligt skräddarsydd startsida , iGoogle arbetsbord i webbläsaren. Sidhuvudet på iGoogle sök- och startsidan har en rad med traditionella länkar till Google-tjänster - Gmail, Dokument, Kalendern, Reader med mera. Arbetsbordet iGoogle är kompletterat med Widgets - smarta och informativa miniprogram - praktiska och nyttiga Bokmärken, olästa flöden i Google Reader, aktiviteter i Google Kalender, Datum och Tid, inkorgen i Gmail - med förhandsgranskning.

Instrument för inloggning och navigation:
0. - Googles ID: Gmail- och -användarkonto
6. - Googles personifierade startsida iGoogle
7. - Googles bokmärkestjänst Bookmarks
8. - Googles flödesläsare Google Reader
9. - Googles webblogginstrument Blogger

Flödesläsaren Google Reader visar olästa blogginlägg i bokningsjournalen Blogger. Lotsningstillfällets datum och tid meddelas i inläggets rubrik. Tillfällets status, ledig eller bokad, administreras med uppdatering av inläggets etikett. Bokningarna administreras via interaktiva kommentarer till inlägget. Kommentören identifieras via it-medborgarens universella Google ID.

Uppdatering:

Det finns ingen orsak att byta bort ordbehandlaren i online webbtjänsten Google Dokument. Det är sannerligen ett utmärkt och rörligt lotsnings-instrument i överbryggandet av generationsklyftan.

Uppdatering:

10. Google online-tjänsten Picasa webbalbum

Med Picasa webbalbum klarar man ensamt av att lägga till foton direkt med en webbläsare - på vilken nätuppkopplad dator som helst. Kopplingen till den webbaserade gratis bildredigeringstjänsten Picnik ger rörliga it-medborgare möjlighet att snygga till innehållet i fotoalbumet - online. Med ett och samma Google ID.

Inga kommentarer: