onsdag, augusti 27, 2008

Firefox verkar bli allt nyttigare

Internet Explorer 7 är snabbare.

Äventyret med beta-versionen av Internet Explorer 8 är avslutat - efter en testperiod på 3 månader. Någon riktig test är det dock inte fråga om. Jag använder huvudsakligen ie8b1-versionen med ie7-emuleringen försiktigtvis påkopplad.

Förra veckan brakar dock ie8b1-webbläsaren ihop - och drar hela datorn med sig i fördärvet.

Min surfteknik går ut på att öppna massor av nya fönster - bara för att stänga dem efter en stund. Nu orkar inte beta-webbläsaren mera med mig. Efter kraschen blir ie8b1-versionen både seg och opålitlig.

Avinstallering av Internet Explorer är alltid skrämmande. Varningen om program som eventuellt slutar att fungera (korrekt) är armslång. Kan inte hjälpas. Avinstallation är ett måste i detta läge. En snabbkoll efter avinstallationen visar dock att inga problem uppstått.

Webbläsaren Internet Explorer 7 är återuppstånden. Och - alla tidigare problem är också borta. Inga flera ie7-problematiska nätsidor - till och med Windows Live OneCare Safety Scanner fungerar. Grafikvisningen haltar visserligen men programmet fungerar annars klanderfritt.

Mozillas webbläsare Firefox har varit i flitigare bruk under testperioden. Inte i publikationsprocessen. Men allt mer i surf-processen. En stark orsak till detta fenomen ligger i den fenomenala Foxmarks-processen med synkroniserade bokmärken. En andra orsak är den fiffiga Iterasi-dokumentationen av levande webbsidor, som i praktiken bara funkar klanderfritt i webbläsaren Firefox. Iterasi-tillägget stöds nämligen inte i beta-webbläsaren Internet Explorer 8b1.

Min surfteknik är tydligt outvecklad - vardagsnära. Jag hittar inga personliga fördelar i egenskaperna i Internet Explorer 8b1 jämfört med 7-versionen. Lika dåligt ställt är det i min jämförelse mellan Firefox 3.0 och 2-versionen. Den flitigare användningen av Firefox leder dock till ibruktagandet av flera fiffiga tilläggsprogram. Firefox-tillägget PlainOldFavorites lägger till menyraden på webbläsaren Firefox en en extra IE Favorites-rubrik, jämsides med Firefox Bokmärken. En synkroniserad Live Show i Firefox av favoriterna i webbläsaren Internet Explorer. Utan något specifikt import-, export- eller synk-behov. Mycket praktiskt.

Men det finns förstås en fördel i att importera ie-favoriter till Firefox. Då kan jag utnyttja synkronisering av mina ie-favoriter i den webbaserade bokmärkestjänsten My Foxmarks - parallellt med Firefox bokmärken. Firefox-tillägget Bookmark Duplicate Detector håller koll på url-adress-dubbletterna.

Uppdatering:

Den fiffiga Iterasi-dokumentationen av levande webbsidor funkar nu klanderfritt också i den återuppståndne webbläsaren Internet Explorer 7. Hanteringen av Iterasi-tillägget för ie7 har uppdaterats.

Ett annat positivt fenomen är att den återuppståndne webbläsaren Internet Explorer 7 är dubbelt snabbare än den urtima ie7-versionen. Prestandan i webbläsaren ie7 har uppdaterats i smyg.

Inga kommentarer: