fredag, maj 29, 2009

Tv-antennen måste förnyas

Frusna och pixelerade bildrutor.

Så kom dagen jag fruktat. Lotshemmets tv-antenn klarar inte mera av dagens digitala krav. Den hittills så pålitliga portabla antennpluggade Anysee-digiboxen orkar inte förmedla alla tv-kanaler till Windows Media Center på bärbara vista-datorn Nemi. Svart ruta för kommersiella trean, fyran, liv och sub. Publika ettan, tvåan, fst5 och tema syns - åtminstone tillsvidare.

Jag lånar portabla antennförtärkaren från hemmets nöjescenter - och då syns de kommersiella tv-kanalerna i Media Center. Men, utan portabla antennförstärkaren i hemmets nöjescenter störs tv-mottagningen på kommersiella kanaler stundvis av frusna och pixelerade bildrutor.

Den enväldiga nätoperatören Digita genomförde sist en omfattande och producentvänlig kanalreform i februari 2009. I april 2009 är det dags för ett nytt producentvänligt ingrepp - Digita konfigurerar om programvaran i tv-sändarna. Sällan har en försämrad tv-mottagning korrelerat bättre med ingrepp än den här gången. Nu är goda råd dyra. Eller närmare bestämt - 438 euro dyra.

Jag kontaktar min hovleverantör, en elektronikbutik här i obygderna i Esbo centrum, och får ett mobilnummer till en betrodd entreprenör i tv-antenner. Problemet är inte obekant - entreprenören kör upp framför lotshemmet ett par dagar senare. Tv-mottagningens styrka och kvalitet mäts, bitt-strömmen är full i paritetsfel. Antennmasten förses med en splitterny tv-kratta (SV 9355) för fullbred digital tv-mottagning. En central, justerbar antennförstärkare installeras i början av tv-kablaget. Tv-mottagningens kvalitet mäts, och bitt-strömmen är helt fri från paritetsfel. Resultat: perfekt mottagning på publika och kommersiella tv-kanaler.

Lotshemmets nöjescenter är försett med två digitala tv-mottagare: en i tv-apparaten och en i dvd-spelaren. Den virtuella reträtten (biblioteket) är försedd med tre digitala tv-mottagare: en i portabla Anysee-digiboxen, en i analoga tv-burkens separata digibox och en i dvd-spelaren. De separata digiboxarna får sin varsinna tv-signal förstärkt via den portabla antennförstärkaren - för att inte konkurreras ut av den starka tv-mottagaren i dvd-spelaren.

I samband med nätoperatören Digitas april-ingrepp försämras också tv-mottagningen hos lotshustruns snart 90-åriga gudmor. Betalkanalen SVT World (SVT Europa) visar upp svart bildruta varannan kväll. Dagssändningarna i SVT World syns däremot alla dagar. Övriga publika och kommersiella tv-kanaler syns utan problem. Jag ber samma entreprenör sticka sig upp hos gudmodern för att kontrollera mottagningens styrka och kvalitet i husbolagets tv-system. Det är inte uteslutet att husbolaget också håller sig med en inkurant tv-kratta i antennmasten. Eller så orkar bara inte signalen fram till gudmoderns antennuttag. Antalet tv-mottagare i husbolaget har säkert 3-4 dubblats efter övergången till digital-tv.

Uppdatering:

Den centrala antennförtärkaren och nya antennkrattan, förbättrar avsevärt kvaliteten i den digitala tv-mottagningen. Jag har numera perfekt mottagning på publika och kommersiella tv-kanaler i Windows Media Center på bärbara vista-datorn Nemi. Allt som allt lönade sig investeringen (438 euro).

Digitala tv-mottagaren i dvd-spelaren (Sonys hdd-/dvd-speldosa) i hemmets nöjescentrum klarar sig trots allt inte utan problem. Bilden fryser stundvis till (för en sekund) under källens lopp. Jag konsulterar entreprenören med ett mobilsamtal och får rådet att nollställa dvd-spelarens digitala tv-mottagare. Entreprenören antar att online programuppdateringen misslyckats i något skede. Jag gör en återställning av inställningarna till fabriksnivå (nollställning), och ställer tillbaka mina personliga preferenser. En ny skanning återbördar tv-kanalerna. Resultat: ingen förbättring, bilden fryser fortfarande till någon gång under kvällens lopp.

Tv-signalen till dvd-spelaren konkurreras eventuellt ut av den starka tv-mottagaren i tv-apparaten Sony Bravia. Ett annat alternativ är att tv-signalen till dvd-spelaren helt enkelt är för hysterisk. Jag skaffar ett ett förgreningsstycke och förser dvd-spelaren (separat) med en justerbar portabel antennförstärkare (-10dB/+20dB). Förstärkningen (+15dB) av tv-signalen gör faktiskt ingen skillnad. Men - dämpningen (-10dB) fungerar bättre. Resultat: perfekt mottagning på publika och kommersiella tv-kanaler i dvd-spelaren i lotshemmets nöjescenter.

Inga kommentarer: