onsdag, maj 13, 2009

Såsom i OS X, så ock i Vista

Media Center ensam i sin klass.

Bärbara Vista-datorn Nemi anlände till lotshemmet på skottdagen i februari 2008. Stationära Mac-datorn Alice trädde in på scenen i medlet av mars 2009. Två hemdatorer till priset av en bärbar MacBook Pro.

Dags att jämföra substansen i Vista-datorn Nemi med substansen i Mac-datorn Alice.

Jag utgår från färdigt förinstallerade applikationer i Mac OS X 10.5 och gör en jämförelse med motsvarande förinstallerade applikationer i MS Windows Vista SP1. De flesta nackdelarna i ett Pc-byte till Mac handlar givetvis om att köra Apples egenartade operativsystem Mac OS X. Men - nu bekymrar jag mig inte om egenarterna i Apple-miljö.

Mac-datorn Alice erbjuder programsviten iLife '09 gratis installerad (normalt 79 euro). Det betyder att jag har tillgång till fotoassistenten iPhoto 8.02, filmredigeraren iMovie 8.02, musikmaskinen Garageband 5.01, webb-designern iWeb 3.01 samt dvd-inspelaren iDVD 7.03. Vista-datorn Nemi erbjuder programsviten Works 8.5 gratis installerad (normalt 44 euro). Det betyder att jag har tillgång till ordbehandlaren 'Word', kalkylprogrammet 'Excel' och registerfunktionen 'Access' samt läsfunktionen Powerpoint 2003 Viewer.

It-medborgarens elementära förinstallerade applikationer i Mac OS X är: e-postklienten Mail 3.5 och webbläsaren Safari 3.2.3 samt ordbehandlaren Textedit 1.5 och fotoassistenten iPhoto 8.02. Motsvarande förinstallerade applikationer i Windows är: e-postklienten Windows Mail 6.0 och webbläsaren Internet Explorer 8.0 samt ordbehandlaren Works 8.5 och fotoassistenten Windows Photo Gallery. Unix-baserade Mac OS X bjuder på integrerad avläsning och utskrift av dokument i pdf-format. Vista-datorn har gratis pdf-läsaren Adobe Reader 8.0 färdigt förinstallerad. För utskrift av dokument i pdf-format har jag laddat ner och installerat gratis virtualskrivaren CutePDF Writer 2.7.1.

Apples ordbehandlare Textedit 1.5 är färdigt kapabel att hantera skräpbilagor i odt-format (Openoffice 3.0) samt skräpbilagor i docx-format (Office 2007). Ordbehandlaren MS Works 8.5 är färdigt kapabel att hantera dokument i doc-format (Office 2003) men för hantering av dokument i docx-format (Office 2007) laddas gratis tilläggsprogrammet Microsoft Office Compatibility Pack SP1 ner och installeras. För att hantera dokument i odt-format (Openoffice 3.0) i Works 8.5 laddas gratis tilläggsprogrammet Sun ODF Plugin for Microsoft Office ner och installeras.

Med facit på hand är Mac-datorn Alice på Mac OS X faktiskt konsumentvänligare i fråga om förinstallerade färdigheter i dokumenthantering. Vista-datorn Nemi behöver en hel del preparering på Windows Vista SP1 för att nå samma nivå. Men i fråga om förinstallerade skanner- och skrivarfunktioner, för lokala multifunktionsskrivaren HP PSC 2355 all-in-one, vinner Windows Vista SP1 första ronden. Leverantörens kompletta skanner- och skrivardrivrutiner kan dock laddas ner och installeras på Mac OS X 10.5 och Windows Vista SP1 - för att uppnå jämnt spel.

Apples förinstallerade filmuppspelare DVD Player 5.0.3 är integrerad i Mac OS X och den spelar med lätthet upp inköpta krypterade dvd-filmer. Motsvarigheten i Windows Vista är förinstallerade multimediaspelaren Windows Media Player 11, som inte bara spelar upp inköpta krypterade dvd-filmer utan även DivX-filmer. Dessutom spelar Windows Media Player 11 också inköpt cd-musik. Apples förinstallerade filmuppspelare QuickTime Player 7.6 behöver däremot DivX-assistens i Mac OS X - via installation av gratisprogrammet DivX 7.0.1 för Mac. Förinstallerade musikuppspelaren iTunes 8.1.1 på Mac OS X erbjuds inte bara för att spela upp inköpt cd-musik. Exklusiv anslutning till musiktjänsten iTunes Store erbjuds enbart på musikuppspelaren iTunes. Synkronisering av audiofiler mellan iTunes och iPod nano gör iTunes till min favorita musikuppspelare. Det betyder att jag i praktiken har laddat ner och installerat Apples gratis musikuppspelare iTunes 8.1.1 på Windows Vista. Ytterst till självförsvar har jag också laddat ner och installerat Apples gratis filmuppspelare QuickTime Player 7.6 på Windows Vista

I och med den extra programsviten iLife '09 i Mac-datorn Alice har jag på Mac OS X tillgång till förinstallerade filmredigeraren iMovie 8.02 och förinstallerade dvd-brännaren iDVD 7.03 samt förinstallerade musikmaskinen Garageband 5.01. Motsvarigheten i Vista-datorn Nemi är förinstallerade filmredigeraren Windows Movie Maker 6.0 samt förinstallerade dvd-brännaren Windows DVD Maker på Windows Vista. I och med det är allt klappat och klart för hantering av hemvävda dv-filmer. Både i Mac- och Windows-miljö. För ljudinspelning har jag laddat ner och installerat gratis ljudredigeraren och -inspelaren Audacity 1.3.7 på Windows Vista. Front Row 2.1.7 är det integrerade gränssnittet på Mac OS X för uppvisning av digitalt innehåll på Mac-datorn Alice. Vista-datorn Nemi (Dell XPS M1530) bjuder motsvarande integrerade gränssnitt i i form av Dells Mediadirect 3.1.

Med facit på hand är Mac-datorn Alice och Vista-datorn Nemi lika konsumentvänliga i fråga om förinstallerade färdigheter i multimediahantering. Men - i Vista-datorn Nemi är nog fenomenala Windows Media Center ensam i sin klass. Man kommer dock inte ifrån att Mac-datorn Alice är bättre preparerad i fråga om förinstallerade applikationer. Apple har sett mycket besvär för att få attraktiva förinstallerade färdigheter till stånd. Men - med tanke på vardagsbruk är de 'sämre' färdigheterna i Vista-datorn Nemi utan praktisk betydelse. Det är oväntat lätt i Windows-miljö att kompensera brister i förinstallerade applikationer med att ladda ner och installera gratisprogram. Exempelvis ovan nämnda virtualskrivaren CutePDF Writer, tillägget Office Compatibility Pack, tillägget Sun ODF Plugin, musikuppspelaren iTunes samt ljudredigeraren och -inspelaren Audacity.

Mac-entusiaster talar sig varma om maffiga funktioner i Mac-miljö. I mina ögon ser spelet jämnt ut, rentav till fördel för Windows Vista. Mac OS X-funktioner som kommunikatorn iChat 4.0, kalendern iCal 3.0.6, Address Book 4.1.1 och lokala sökfunktionen Spotlight har direkta Vista-motsvarigheter i Windows Live Messenger 9.0 och i de förinstallerade applikationerna Windows Calendar 6.0, Windows Contacts och sökfunktionen Windows Search 4.0. Lokala sökfunktionen i Windows Search 4.0 på Vista är dessutom lika intuitiv och adaptiv som den fenomenala sökfunktionen Spotlight på Mac OS X.

uppdatering:

Stationära Mac-datorn Alice (Apple iMac) bjuder i princip på integrerade trådlösa Bluetooth- och Wlan-uppkopplingar (AirPort). Bärbara Vista-datorn Nemi har till vardags integrerad trådlös Wlan-uppkoppling på adsl-bredbandets Zyxel-router. Jag har också aktiverat AirPort-funktionen i Mac-datorn Alice med trådlös Wlan-uppkoppling. Apples Mighty mus är usb-kopplad via tangentbordet på iMac. I Windows Vista har jag färdigt kompletterat det trådlösa Nemi-konceptet med en trådlös Logitech V470 lasermus på Bluetooth. Men - Vista-datorn Nemi har dessutom integrerade färdigheter att kopplas upp mot det trådlösa 3g-bredbandet. Mac-datorn Alice har inte integrerad 3g-modem men jag ska snart försöka mig på att koppla portabla 3g-modemet på Mac OS X. Nätoperatören Elisa erbjuder gratis 3g-programvaror (Vodafone/Huawei) för nedladdning och installation på Mac OS X.

Uppdatering:

Apples förinstallerade mervärdersapplikationer, amatörmusikerns musikmaskin Garageband 5.01 och novisens grafiska webb-designer iWeb 3.0.1, är underhållande och roliga men i mitt tycke, med tanke på vardagsbruk, helt lösryckta och värdelösa frestelser. Mac-gemenskapen har tydligt gett avkall på sin mission att, till skillnad från Microsoft, endast leverera absolut nödvändiga applikationer. Jag har inte ens besvärat mig att google efter motsvarande gratisapplikationer i Windows-miljö.

Uppdatering:

Både Mac OS X 10.5 och Windows Vista SP1 bjuder på aktiverad brandvägg (Firewall). Automatisk säkerhetskopiering och återställning av datafiler sköts med integrerade Backup-funktionen Time Machine i Mac OS X. Windows Vista bjuder på automatisk säkerhetskopiering med automatisk återställningsfunktion av datafiler. Men då är det alltså inte fråga om Windows Systemåterställning, som är en helt annan sak. Datafiler berörs nämligen inte i den funktionen.

Varken Mac OS X 10.5 eller Windows Vista SP1 bjuder på förinstallerade säkerhetsprogram mot virusinfektioner och spionfunktioner. Jag har laddat ner och installerat gratis antivirusprogram. Det aktiva virusskyddet i Vista-datorn Nemi sköts av gratis antivirusprogrammet Avast 4.8 Home Edition. Dessvärre är antivirusprogrammet Avast 2.74 Mac Edition inte gratis (36 euro). Då jag nu ändå vill hålla gratis säkerhetskoll på Mac-datorn Alice så har jag laddat jag ner och installerat gratis antivirusprogrammet ClamXAv 1.1.1 för Mac OS X. Antispionprogrammet Windows Defender 1.1 ingår förinstallerad i Windows Vista. Antispionprogrammet MacScan 2.6 för Mac OS X är inte gratis (30 dollar), dessvärre.

Mac OS X har så här långt överlevt på basen av en säkerhet som bara existerar tack vare att plattformen fortfarande inte är populär och vanlig nog för att illdådare, som utnyttjar säkerhetshål, ska lägga tid och energi på att utnyttja säkerhetsrisker som finns i Mac OS X. En fråga som verkligen är värd att ställa är huruvida Apple är redo den dagen kanonerna riktas mot Mac OS X och dess användare.

Inga kommentarer: