fredag, mars 13, 2009

Skräpbilagor från Office 2007

Spara textdokument i rtf-format.

Kontorsprogramsviten MS Office 2007 är ingen billigvara, 485 euro. Ingen i bekantskapskretsen har hittills haft annat än MS Office 2007 i 'Hem och Studentversion', 117 euro. Lotsens it-akut för pensionärer på Infoteket på Folkhälsan betjänar elva seniorer av vilka tre deltagare har MS Office Word 2007 (a' 117 euro) i hemversion på sin hemdator.

Sju deltagare har MS Office Word 97-2003 i fullversion och en deltagare gratisprogramsviten OpenOffice (2.4). Ingen av användarna av Word 2007 har någon som helst aning om att de skickar ut Word-bilagor i e-posten i kontroversiellt .docx-format. Så inte heller skräppostarna med Apples kontorsprogramsvit iWork.

De it-sakkunniga jag intervjuar om fenomenet betvivlar att det är möjligt att användarna inte inser att de ska välja olika filformat ur tablåmenyn. Alla it-sakkunniga vittnar med egna erfarenheter om att helt okunniga och orutinerade förälder klarar av motsvarande valsituation med en gång. Lotsen reagerar med en huvudskakning och uttalar sitt tvivel om vittmesmålen. Ingen av de it-sakkunniga har kontrollerat förälder-situationen i efterhand.

Lotsen anser att vanliga människor inte vill något hellre än att skriva texter med ordbehandlare. Helt enkelt. Teknisk expertis i finesser, som bland annat hantering av olika filformat, hör bara inte till människors vardag. Och detta gäller inte endast pensionärer utan också publika betjänter i det statliga och kommunala arbetslivet.

Ordbehandlaren MS Office Word 2007 har en ny layout. Lotsens råd, 'spara dokument i rtf-format', är ingen självklarhet för ovana Word 2007-användare. Alternativet är undangömt till fördel för .pdf- och .doc-format (Word 97-2003).

Gratishjälp till it-medborgerligt självförsvar:

Mottagare av skräpbilagor i Apples .cwk-format är lyckligtvis förtvivlat få. Mottagare av skräpbilagor i Microsofts .docx-format finns det tyvärr gott om. Gratishjälp till it-medborgerligt självförsvar står dock till buds. Programmet 'Microsoft Office 2007 Compatibility Pack' kan gratis laddas ner från nätet och installeras på hemdatorn. Det gör att tidigare versioner av Word (97-2003) både kan läsa och skriva dokument i .docx-format. Och inte bara det - olika versioner av Microsofts kontorsprogramsvit Works (Works Suite) kan då också läsa och skriva dokument i .docx-format.

Eftersom Microsofts Works Suite finns 'gratis' med på alla nyköpta pc-datorer tycks ett tillköp av MS Office 2007 a' 117 euro vara en klar överdrift - enkom för säkerhets skull. Men detta kan ju faktiskt inte en okunnig konsument veta om.

Det sorgliga är att 99% av konsumenterna i princip klarar sina behov i ordbehandling med gratisprogrammet Windows WordPad. Till it-medborgerligt självförsvar behövs tyvärr i så fall Microsofts gratis läsprogram Word Viewer 2003 spetsat med 'Microsoft Office 2007 Compatibility Pack'. Men nerladdning och installation är inte en självklar lösning för en orutinerad och räddhågsen nybörjare. Det snällare alternativet är att spara .docx-filerna på hårddisken och översätta filerna med ett online gratisprogram på webben som heter docXConverter. Men en online-tjänst är inte heller så självklar för ovana.

Uppdatering:

I samband med lanseringen av nya operativsystemet Windows 7 lanseras Microsofts gratis ordbehandlare WordPad 2009, som klarar av att läsa och skriva Word-dokument i .docx-format. I och med det är it-medborgerliga självförsvaret på plats. WordPad 2009 kommer även att kunna laddas ner och installeras på pc-datorer med Windows XP och Windows Vista.

Ordbehandlaren Windows WordPad 2009 har dessutom försetts med samma flikbaserade utseende som MS Office Word 2007.

Uppdatering:

Kontorsprogramsviten OpenOffice (Suns StarOffice) framställs gärna som alternativ till programsviten MS Office. Det är en grov överdrift. OpenOffice bör jämföras med sina sanna konkurrenter MS Works (Works Suite) och Apples iWork (ClarisWorks).

Inga kommentarer: