onsdag, februari 18, 2009

Refuserad vision i Google-miljö

Vardagsnära it-medborgarskap.

Visionen av höstens 2008 lotsningsmiljö i IT för rörliga, sociala medborgare fyller Web 2.0-kraven mycket väl. Miljön kräver dock en viss it-vana.

Deltagarna förutsätts acceptera och utnyttja interaktionen i sociala nätverk i någon form - med målet att engagera barnbarnen i seniorlotsningen.

Lotsens missionsresor på hösten 2008 riktar sig till biblioteken i centrala och västra Helsingfors. Intresset för den potentiella lotsningsmiljön är minst sagt lamt. Biblioteken satsar hellre på 1-2 timmars kortkurser i IT för svenskspråkiga seniorer. Mycket praktiskt. Kortkurser kräver inga långsiktigt förbindande åtaganden.

Webbaserade online-applikationer intresserar it-vana. Det är inget att förundra sig över. Applikationerna är gratis (reklamfinansierade) och underhållsfria. Det enda man behöver är en dator med webbläsare, och ett bredband med uppkoppling på internet. Datorn ska vara rätt pigg. Helst yngre än årgång 2005. Och bredbandet ska vara snabbt. Helst 2 Mbps, eller mera. Abonnemanget ska dessutom ha en dräglig, fast månadsavgift, utan strama databegränsningar.

För 10-11 år sedan sades nyckeln till it-medborgarskap vara en uppkoppling på internet - med tillhörande legitimation i form av en unik ip-adress. I dagsläget är dessa två element en självklarhet. Men man kommer inte långt med dem - inte om man är nybörjare. Klarar man däremot av Googles sökmotor, Googles Gmail och Google Docs så har man en nyckel till nytta och nöje på webben. En universalnyckel till vardagsnära it-medborgarskap.

Lotsen är faktiskt lite skeptisk mot utnyttjandet av krävande online-applikationer i en lotsningsmiljö för nybörjare och seniorer. Ingrodda fördomar binder seniorerna till privat hemanvändning av ordbehandlaren MS Word och lokalt installerade e-postklienter. Sociala nätverk med bindande förpliktelser fungerar inte i Svenskfinland. Finlandsvenskarna är förvisso sociala - men helst perifert sociala. Helst arrangerade sociala samkväm med lättsam underhållning, utan bindande personliga förpliktelser.

Visionen av seniorlotsning i Web 2.0-miljö är i grunden min. Jag ser framför mig entusiastiska samarbetsparter som tar emot lotsens gratisanbud i seniorlotsning i IT med öppna armar. Men biblioteken skyr bindande förpliktelser i samarbetet. Det är en överraskning för mig. Men tydligen inte för lotsen. Erfarenheterna av tidigare samarbetsparter pekar åt samma håll.

It-betjäning på It-Akuten - Hjälp till självhjälp:

Lotsen presenterar sin vision för vårens 2009 lotsningsmiljö i IT. Samarbetspartern är en potentiell pensionärsförening. Lotsen kallar processen 'It-Akuten på Infoteket' - och sig själv it-betjänt - för att understryka att aktiviteter och initiativ till övningar och problemlösning kommer från deltagarna själva. It-betjänten kommer m.a.o. till ett färdigt dukat bord. Precis tvärtemot situationen i tidigare seniorlotsning (tutorering/mentorering) där aktiviteter och initiativ kommer från lotsen.

Målsättningen är att ge deltagarna i It-Akuten en viss it-rutin för att senare få ut mera av innehållet på it-kurser på Arbis. Alla har egen internetuppkopplad hemdator med lokalt installerad e-postklient. Alla har också ordbehandlingsprogrammet MS Word. Högst på deltagarnas önskelista står förvärvning av färdighet att skicka Word-bilagor på e-posten. Processen förutsätter fusionerade färdigheter i fyra olika delområden: datorn, Windows, Word samt e-post/internet. Arbis erbjuder tidsmässigt separerade it-kurser i varje delområde för sig. Arbis kursdeltagare ansvarar själva för fusioneringen av innehållet i delområdena.

It-betjäning erbjuds inte på hemdatorer utan på publika Windows XP-datorer på Folkhälsans Infotek i Helsingfors. Akut betjäning erbjuds inte på lokal (privat) e-postklient utan på global (publik) webbmejl. Infotekets datorer är försedda med MS Word 2003. All kommunikation mellan hemmen och Infoteket bygger på Word-bilagor i e-posten. Precis som på en it-kurs på Arbis kräver It-Akuten att deltagarna ska transponera sina på Infoteket förvärvade färdigheter vidare i sin hemmamiljö. Lotsen hoppas att arbetet sker i sociala par - deltagarna kan vid behov stöda varandra i repetitioner på hemmaplan.

Inga förhandskunskaper i IT är i praktiken nödvändiga. Olika versioner av operativsystem, ordbehandlare, webbläsare och e-postklienter kan fritt användas på hemdatorer. Om miljöskillnaden är stor ökar givetvis kraven på transponeringen av färdigheter. För att överbrygga extremt olika miljökrav ställer 1-2 bättre bevandrade pensionärer vid behov upp som bisittare i arbetsparens varsinna hemmamiljö. Processens motto är 'Repetition är kunskapens moder'.

Inga kommentarer: