fredag, februari 20, 2009

Piratkopiering av Mamma Mia

Slutsålda biljetter på tre timmar.

Av någon anledning associerar jag situationen i den globala musik- och filmindustrin till Mugabes Zimbabve. Jag har en känsla av att artisterna får lika lite av upphovsrättsintäckterna som medborgarna i Zimbabve får av sina nationalintäckter. Merparten av de upphovsrättsliga intäckterna går till industrins löpande kostnader.

Bland annat till underhållet av krigsmaskineriet i kampen mot den globala piratismen. Vilket för mina tankar till de skattefinansierade amerikanska korsfärderna till Fjärran och Mellersta Östern.

Lotshemmet har begåvats tvenne nya lagliga musik- och filmmedia. En cd-skiva med Marizas senaste album med fadon - Terra. Och därtill - en dvd-skiva med den enormt populära Mamma Mia-filmen. Till saken hör att jag faktiskt redan har samma Abba-stycken både på vinyl och cd-skiva. Och till råge på allt lyssnar jag lagligt till samma Abba-stycken på webbtjänsten Spotify.

Jag vet inte hur bra Mariza klarar sig i kampen mot piratismen. Men det kan hända att piratlyssnandet har återuppväckt intresset för fadon och rentav ökat på den globala skivförsäljningen. Hos engelska Amazon är dvd-utgåvan av Mamma Mia-filmen största försäljningssuccén någonsin. Den har sålt mer än såväl Star Wars, The Pirates Of The Caribbean och Harry Potter. Webbshoppen fick över 200.000 förbeställningar på filmen, när den lades upp på sajten. Och även om Amazon England trodde att Mamma Mia-filmen förmodligen skulle plocka förstaplatsen på listan någon gång, hade de inte räknat med att den skulle göra det redan samma vecka som lanseringen. Sammanlagt sålde filmen under år 2008 på ett par veckor nästan 1,7 miljoner exemplar i England. Mamma Mia-filmen verkar inte heller vara väldigt drabbad av piratnerladdning. Inte om man jämför med andra kända titlar.

Jag är själv ingen Madonna-fan men jag beundrar hennes förmåga att i årtionden underhålla sina fans. Med mastodonta live-konserter. Trots att biljettförsäljningen i Helsingfors kraschade genast vid öppningen 9-tiden såldes 80.000 biljetter slut på tre timmar. Illvilliga rykten låter påskina att merparten av biljetterna inlöstes av insiders. Vid 10-tiden såldes biljetter för fullt på svarta börsen på nätauktionssajter.

Uppdatering:

Äntligen får Apple sälja olåst musik på nätshoppen iTunes. Musikindustrin har till slut godkännt att Apple inte ens i efterhand behöver driva in prisskillnaden till tidigare köpt musik. Vilket de faktiskt i början måste göra.

Apples musikspelare iTunes kan bara installeras på MacOSX och Windows. Anhängare av Linux Ubuntu kan förstås ty sig till Mozillas gratis musikmaskin Songbird. Me då förstås utan shoppingmöjligheter på musiksajten iTunes.

Inga kommentarer: