fredag, februari 06, 2009

Linux nästa för Windows-vana

Samspelet med digitala kameror.

En kunnig och windows-van it-entusiast gör ett tryggt val av nästa hemdator om datorn är förinstallerad med Linux-operativsystemet Ubuntu. I praktiken är det dock så gott som omöjligt att hitta en förinstallerad Ubuntu-dator på butikshyllorna i Finland. Datorer med förinstallerat Linux finns att hitta i fåtal men i regel då också med nedbantad exotisk Linux-distribution.

Linux-operativsystemet Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex erbjuder gratis, såsom de andra operativsystemen, förinstallerade elementära programvaror för e-post och googling. Alla operativsystem bjuder också gratis på behövliga förinstallerade programvaror i ordbehandling och fotohantering. Dessa applikationer ligger högt på seniorers önskelista. Vid en första anblick erbjuder Linux Ubuntu mer finessrika programvaror än Windows eller MacOSX. Om man å andra sidan avskärmar seniorers elementära vardagsbehov är skillnaderna inte nämnvärda.

Windows Vista Home Premium:
1. ordbehandlaren Windows WordPad (endast Windows)
2. fotoassistenten Windows fotogalleri (endast Windows)

Apple Mac OS X 10.5 Leopard:
1. textredigeraren Apple TextEdit (endast MacOSX)
2. fotoassistenten Apple iPhoto '09 (endast MacOSX)

Linux Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex:
1. ordbehandlaren OpenOffice Writer (Linux/Windows)
2. fotoassistenten Gnome F-Spot 0.5 (endast Linux)

MS Word uppfattas synonymt för ordbehandling:

OpenOffice Writer erbjuder faktiskt flest finesser. Windows WordPad och Apple TextEdit verkar i jämförelse primitiva, men om man beaktar behoven i vardagsnära ordbehandling får man enkelt till stånd likvärda textdokument jämfört med OpenOffice Writer. Alla förinstallerade text- och ordbehandlare klarar dessutom utan problem av att läsa, redigera och producera Word-kompatibla dokumentfiler.

Komplicerad bildredigering är en gåva utan värde:

Windows, MacOSX och Linux Ubuntu erbjuder jämngoda och fullt användningsbara programalternativ till fotoassistens. Samtliga förinstallerade fotoassistenter klarar utan problem av samspelet med digitala kameror. Linux Ubuntu erbjuder ett gratis bonuspaket - förinstallerade bild- och fotoredigeraren Gimp 2.6.4. Programmet är faktiskt lika avancerat som legendariska Photoshop men är mångfallt svårare att använda. En helt värdelös gåva för oss sämre bevandrade foto-entusiaster.

Linux skulle visst dominera minidator-marknaden:

Med minidatorernas intåg skulle Linux ta marknadsandelar och på allvar konkurrera med Windows. Så var det tänkt i alla fall. Men det blev inte som man tänkt, nånting hände. Det flesta som handlar en minidator väljer samma Windows som de har på sina andra, eller tidigare, datorer. Fördelningen är 80% för Windows och 20% till Linux. Betydligt högre än 1% kan man tycka men siffrorna hade knappast varit så smickrande om andra operativsystem funnits med att välja. Somliga anser till och med att det som händer inte alls är förvånande. Folk gillar inte ändra på sina vanor. Har man i övrigt, eller tidigare, haft Windows byter man ogärna till ett annat system. Trots att minidatorerna med Linux är billigare väljer många att köpa med Windows av den enkla anledningen att de är vana vid Windows - Linux kräver djupare datorkunskaper för att kunna användas.

Pytteliten bärbar minidator förändrar marknaden:

Minidator-fenomenet växte sig stort 2008 och väntas växa ytterligare under 2009. Det kan faktiskt vara så att den lilla billiga bärbara datorn håller på att omforma hela marknaden. Inledningsvis trodde inte många att minidatorn skulle få den genomslagskraft den faktiskt fått. En liten billig bärbar med klen prestanda kan aldrig mäta sig med en normal bärbar dator. Visst är det så rent prestandamässigt, men miljontals konsumenter har ändå hellre föredragit lågt pris, utseende och längre batteritid. Även när det gäller operativsystem har minidatorn fått företagen att tänka om.

Minidatorn kan vara just vad många väljer att köpa då datorn är lagom liten att ha med sig och samtidigt enklare än en smartmobil. Och om användargränssnitten standardiseras i minidatorerna i samma grad som i smartmobilerna har operativsystemets namn snart ingen betydelse för oss konsumenter.

Uppdatering:

Funderingarna fortsätter i nästa avsnitt: Mac - Snobbens första dator (13.2.2009).

Apples operativsystem erbjuder behövliga förinstallerade program i likhet med Window Vista och Ubuntu 8.10. De universellt mest använda programmen är ju för e-post och googling. Ordbehandling och fotohantering står därtill högt på seniorers önskelista. Jag tittar in på vad Apples MacOSX egentligen erbjuder för mervärde jämfört med de andra operativsystemen i pc-miljö.

Inga kommentarer: