fredag, januari 30, 2009

Första hemdatorn i Windows

Program för e-post och googling.

En okunnig och orutinerad it-novis gör sitt tryggaste val av första hemdator om datorn är försedd med Microsofts operativsystem Windows.

Ute i stora världen fördelar sig anskaffningarna till 90% på Windows-datorer, drygt 9% på Mac-datorer och mindre än 1% på Linux-datorer.

I praktiken kan endast rutinerade och windows-vana it-medborgare unna sig lyxen med alternativa operativsystem.

Rutinerade it-medborgare använder ganska få datorprogram dagligdags. Forskare anser att e-posten används mest - 60% använder e-post dagligen. Googling stiger upp på andra plats - 50% använder webbsök dagligen. Gapet till tredje plats är otroligt stort. Analysen stämmer överens med lotsens observationer av finländska seniorers vardagliga datoranvändning - i praktiken.

Detta innebär att hemdatorn för de allra flesta it-medborgare egentligen inte behöver mer än två program. Alla operativsystem bjuder faktiskt gratis på de behövliga programvarorna för e-post och googling. Färdigt installerade dessutom:

Windows Vista Home Premium:
1. e-postklienten Windows Live Mail (endast Windows)
2. webbläsaren Internet Explorer 7 (endast Windows)

Apple Mac OS X 10.5 Leopard:
1. e-postklienten Apple Mail (endast MacOSX)
2. webbläsaren Apple Safari 3 (MacOSX/Windows)

Linux Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex:
1. e-postklienten Gnome Evolution (endast Linux)
2. webbläsaren Mozilla Firefox 3 (Linux/Windows)

Vår it-miljö är anpassad till Windows-funktioner:

Tekniskt sett är det ingen skillnad på funktionerna i e-post och googling i de olika operativsystemen. Den största skillnaden är att it-miljön är helt anpassad till Windows-funktioner. Det är inte lätt att hitta hjälp med varken Mac- eller Linux-datorer. Och det är nästan omöjligt att skaffa sig en förinstallerad Linux-dator.

Dagens datorer överpresterar för vardagsbehov:

De två behövligaste programvarorna e-post och googling ställer anspråkslösa prestandakrav på datorn och bredband. I dagsläget kan man tryggt välja vilken dator som helst på butikshyllan. Datorernas prestanda räcker lätt till för musik och film. För stressfri googling behövs en standardprestanda på 1.0 Mbps på bredbandet. För strömmande musik och film behövs minst 2.0 Mbps.

Bärbara datorer säljs mer än stationära datorer:

Numera har också alla bärbara datorer mer än tillräcklig prestande för att klara av musik och film. Det gör att man unna sig extra bekvämligheter i hemmet, som inte erbjuds i smband med stationära datorer. Bärbara datorer är lätta och kompakta med bildskärm och tangentbord. Bärbara datorer är lätta att placera - de kräver lite bordsyta, snäppet mer än ett pappersark. Den alternativa batteridriften gör bärbara datorer okänsliga för strömavbrott. Och så är de lätta och kompakta att bära med sig till närmaste support. Och att bärbara datorer numera har färdig beredskap för trådlös uppkoppling på prylar och bredband är ett extra bonus. Dagens bärbara datorer erbjuder tillräckligt stor (15-17") bildskärm, och via vidbildsformatet indirekt också ett bekvämt, fullstort tangentbord. Allt det här gör att det faktiskt säljs mer bärbara än stationära datorer - både i Finland och ute i stora världen.

Den papperslösa it-miljön är en seg och urban myt:

Hemdatorns kringutrustning står för den största stötestenen för alternativa operativsystem. Att koppla upp en skrivare är alltid jobbigt. Det finns ett enormt urval med skrivare för Windows - med underlättande installationsprocess och drivrutiner för Windows. Urvalet av skrivare för MacOSX är däremot snävt. Ett felval leder till expertiskrävande jakt på drivrutiner på nätet. För Linux Ubuntu finns inget CD-utbud med drivrutiner och installationshjälp för skrivare. Men, med lite tur känner Ubuntu 8.10 igen skrivaren och tar automatiskt hand om installationen med drivrutiner. I praktiken kan endast rutinerade och windows-vana it-medborgare unna sig lyxen med alternativa operativsystem.

Uppdatering:

Funderingarna fortsätter i nästa avsnitt: Linux nästa för Windows-vana (6.2.2009).

Enligt lotsens observationer står program för ordbehandling och fotohantering högt på seniorers önskelista. Jag tittar in på vad Linux-operativsystemet Ubuntu 8.10 i dessa fall erbjuder i form av förinstallerade program - och vilka motsvarigheter som erbjuds i operativsystemen Windows Vista och Mac OS X 10.5.

Inga kommentarer: