onsdag, januari 28, 2009

VHS-videofilmens saga är all

ISO-kopior i Maxtor OneTouch.

Det har faktiskt gått ett helt år sedan jag sist tyckte att det var fiffigt att kopiera putsade tv-filmer på VHS-videokasett. Lättjan har gjort sitt. Flit och möda är inte riktigt min grej. För att vara ärlig så är inte combon LG RC7000 (vhs/dvd) i något flitigt bruk. Och de få gånger avsikten har funnits har jag ställts inför en, under elavbrott, nollställd combospelare.

Mycket förtretligt. Inbandningar av tv-filmer måste dessutom göras i 4:3-format i combospelaren på grund av den gamla 23" tv-burkens 4:3-begränsning. Fördelen är å andra sidan att undertexter låter sig bandas in via Sony-digiboxen.

Windows Media Center på bärbara Vista-datorn Nemi erbjuder ett konkurrenskraftigt vidbilds-alternativ. Inbandningen av tv-filmer är oerhört enkelt och bekvämt i Windows Media Center. Den externa 750GB hårdskivan i Maxtor OneTouch erbjuder därutöver ett nästan obegränsat lagringsutrymme för inbandade videofilmer. Tanken på att hålla mödokrävande filmkopior på dvd-skivor eller vhs-kasetter tilltalar inte lättjefulla. Det är enklare att köra en extra säkerhetskopia på den externa 320GB näthårdskivan Maxtor Shared Storage. En nackdel finns dock med inbandningar i Windows Media Center. Jag kan inte banda in undertexter. Det är en begränsning som beror på att jag använder en portabel Anysee-digibox som tv-kort i inbandningarna. Därför har det faktiskt blivit av att banda in någon enstaka tv-film också på combospelaren.

Combospelaren LG RC7000 har dock pensionerats från och med december 2008. Och VHS-videofilmens saga är därmed all. Och inbandningar direkt på dvd-skiva är också på fallrepet. Detta beror på den fenomenala hdd/dvd-speldosan Sony RDR HXD995B. Inbandningsbehovet i Windows Media Center är följaktligen numera också obefintligt. Bärbara XP-datorn Nemi är dock i flitigt bruk. Inbandade tv-filmer konverteras från Sony speldosans dvd-format till kopior i iso-format på externa hårdskivan i Maxtor OneTouch. Mycket praktiskt. Mitt lagerbehov av fysiska dvd-skivor är därmed riktigt drägligt. Och behovet av fysiska vhs-kasetter är rentav negativt.

Inga kommentarer: