fredag, januari 16, 2009

Mac-entusiastens hull och hår

Utbudet av globala nättjänster.

Lotshustruns kompis, ingenjör och Mac-entusiast, är högst ovillig att låta sig intervjuas framför sin MacBook. Men efter att jag träffat honom ett par gånger till så börjar Mac-användarens profil klarna. Det är inte alls överraskande att konstatera att Mac-entusiasten är helt beroende av sin supportgrupp - nätverk av före detta arbetskompisar.

Koncentrationen av MacBook Air-användare är dessutom sällsynt hög i kompisnätverket. Liksom också koncentrationen av iPhone-användare.

Ingenjörens MacBook har ett par år på nacken. Den är färdigt preparerad på den tidigare arbetsplatsen. Detta förklarar hur det kommer sig att Apples databasprogram FileMaker Pro och Microsofts kontorsprogramsvit Office 2004 för Mac är installerade.

Lotshustruns Jäseri-applikation, för hantering av Noux-föreningens medlemsregister, bygger på Microsofts Access. Men någon egentlig användare av databasprogrammet Access är hon nog inte. Ingenjören har en motsvarande färdigt preparerad applikation som bygger på Apples FileMaker Pro. Hans ambition är att applikationen på FileMaker ska ersätta Jäseri-applikationen på MS Access på Windows Vista. Lotshustrun motsätter sig planen med motivation att stödet och underhållet av applikationen på föreningsdatorn då vore beroende av ingenjörens privata supportnät.

Lotshustrun låter föreningsdatorn automatiskt uppdatera virusdatabasen vid varje uppstart. Säkerhetsuppdateringar för Windows låter hon automatiskt uppdateras 1-2 gånger i månaden. Ingenjören är väldigt nöjd med sin MacBook. Apple-datorerna lär vara så trygga att att de klarar sig utan virusskydd. Dessutom fungerar Apples MacBook klanderfritt utan besvärliga och tidsödande säkerhetsuppdateringar.

Jag försöker påpeka att småuppdateringar av Mac-systemet förekommer rätt ofta. Liksom inom Windows-världen. Småuppdateringarna motsvarar Windows säkerhetspaket som skickas ut titt som tätt. Större uppdateringar som MacOS X 10.4 Tiger till Mac OS X 10.5 Leopard sker ungefär lika ofta och omfattande som mellan Windows XP och Vista.

Lögnarstämpeln flammar på min panna. Den information jag kommer med stämmer inte överens med informationen ingenjörens från supportgrupp. En sak är säker. Ingenjören kör med ouppdaterat operativsystem MacOS X 10.4 Tiger i sin MacBook. De automatiska säkerhetsuppdateringarna kom först med MacOS X 10.5 Leopard.

Ingenjören tror inte heller på att kontorsprogramsviten Office 2004 för Mac är en produkt från Microsoft. MS Office är givetvis i praktiken ett måste i företagsvärlden. Över 80% av Mac-datorerna är försedda med MS Office. För säkerhets skull - för att undvika problem med olika dokumentformat. Det som överraskar mig är att ingenjören trots allt är oförmögen att öppna PowerPoint-filer som Mail-bilagor. Och att han trots MS Office inte skickar Mail-bilagor av texdokument i sådant format att lotshustrun kan öppna dem i windowsmiljö i sin bärbara XP-dator Amilo.

Över 90% av ingenjörens datoranvändning sker på lokala applikationer - FileMaker och MS Excel. Över 90% av nätbesöken används till att betala fakturor på nätbanken. Därigenom är Apples webbläsare Safari faktiskt i flitigare än Apples e-postklient Mail. Därtill är ingenjören nästan helt omedveten om det rika utbudet av globala nättjänster. Hans kunnighet och datorvana är dock helt i nivå med den breda och tröga (80%) massan av datoranvändare i Finland.

Inga kommentarer: