fredag, januari 09, 2009

SVT Europa i digital comeback

Omgruppera filmer på hårdskivan.

Ett nytt tittarkontrakt för Plus-TV-programpaket slöts 16.12.2008 efter nästan ett års uppehåll. Usel bildkvalitet ledde till att föregående tittarkontrakt sades upp med rappa tag. Nu ser vi betalkanalen SVT Europa med ypperlig bildkvalitet - det snåla brevlådeformatet till trots. Bildkvaliteten kan vi tacka nya antennförstärkaren för.

Hemma hos lotshustruns gudmor syns SVT Europa också - tack vare portabel antennförstärkare. Dock inte helt klanderfritt. En vecka visar betalkanalen SVT Europa upp svart bildruta - två kvällar i följd.

Filmlagret av kopierade tv-filmer för 90-åringens bruk växer snabbt till sig. Putsningen av skräp i början och slutet av inbandningen tar nu bara 2-3 minuter. Storputsning, med beaktande av 2-3 insprängda reklamavsnitt, går på 8-9 minuter. Finessen är att jag får systemhjälp i kontroll av filmformatets enhetlighet. Då jag har en video-formaterad dvd-skiva insatt avslöjar systemet om formatet är enhetligt för snabbkopiering från hårdskiva till dvd video.

Snabbkopiering via vr-formaterade dvd-skivor tar bara 15% av filmuppvisningens realtid. En 2-timmars film låter sig flyttas från den ena speldosan till den andra på 18 minuter. Mycket praktiskt. Jag använder metoden också till att omgruppera filmer på hårdskivan - via dvd vr.

Datorns platta 20" bredbildsskärm betjänar utmärkt vid monitorering av Sony-speldosans menyer. I själva verket går det alldeles utmärkt att titta av inbandningar på speldosan, eller digitala tv-sändningar. Bilden (16:9) är till och med aningen bredare än i den gamla 23" tv-tuben (4:3). Speldosan matar ut videosignalen i 1280x720p vilket ger en knivskarp bild på 20" datorskärmen. Ljudet från skärmens inbyggda högtalare är ganska burkigt - men klart. Ambulerande mediadatorn Nemi är nu vga-uppkopplad - parallellt mot samma 20" bredbildsskärm. Mycket praktiskt.

Tittarkontraktet för Plus-TV-programpaketet bjuder på en handfull extra betalkanaler för månadsavgiften 19,90 euro. Däribland två filmkanaler. Om jag vill banda in en film från betalkanalerna flyttar jag helt enkelt Plus-betalkortet till någondera speldosan. Jag kan avnjuta en film på bredbandsbio på hemdatorn för 5 euro. Med samma tariff lönar sig Plus-betalkortet således om jag hittar minst 4 filmer i månaden att titta av. Det dagliga filmurvalet är ganska begränsat men repriser visas desto flitigare.

Inga kommentarer: