onsdag, januari 07, 2009

Linux-revolutionen kom av sig

Returnerar hellre tillbaka datorn.

Det är faktiskt användarvänligt och enkelt att installera Linux idag. Åtminstone för windows-vana sakkunnare. Linux-operativsystemet Ubuntu är ett bra exempel.

Något som ständigt diskuteras bland sakkunnare är om Linux har möjlighet att ta över bland konsumenters hemdatorer. Rent tekniskt finns säkert inga problem.

Men så länge tillräckligt många konsumenter inte använder Linux, kommer det att kännas som ett högst otryggt alternativ för vanligt folk. För att Linux ska bli stort behöver det nå ut bland allmänheten. Men den stora, tröga massan kommer inte att skaffa något som inte 'alla andra har'.

Pyttedatorn är en äkta bärbar mini-pc som tagit surfande och chattande unga med storm. Det är det verkligt bärbara alternativet som kan ersätta Kommunikatorn och PDA-handdatorn. I kombination med ett mobilt bredbandsabonnemang är mini-pc ett utmärkt kommunikationsmedel för folk på språng.

När de första pyttedatorerna dök upp på marknaden i medlet av 2008 hyllades de som Linux-operativsystemets självklara väg in i hushållen. Ett halvår senare är trenden tydlig: konsumenterna väljer hellre allmännare Windows XP. Operativsystemet Linux var ett enkelt sätt för tillverkarna att få ner priset på små och lätta datorer. Både analytiker och tillverkare drog därmed slutsatsen att enkla och billiga mini-pc skulle bli Linux stora genombrott bland vanligt folk. Men det visade sig att de flesta konsumenter vill kunna göra mer än de allra enklaste saker. Många vill kunna göra allt som de gör på en vanlig dator också, och då blir det Windows XP.

Folk älskar tanken att betala 200-300 euro för en dator, men de vet inte vad de får innan de öppnat förpackningen. Då börjar de leka runt med Linux och inser att det här operativsystemet inte är vad de är vana vid. De vill inte lägga tid på att lära sig, utan returnerar hellre tillbaka datorn till affären. En Windows-utrustad mini-pc med Office-paket kan faktiskt kosta nästan dubbelt så mycket som en mini-pc med Linux. Analytiker är genuint förvånad över att konsumenter är beredda att betala så mycket mer.

Det gick en fläkt av vilda-western-mentalitet i mini-pc-tillverkarnas val av mer eller mindre slutna Linux-system. Tanken var väl att användarna skulle nöja sig med ett enkelt och statiskt arbetsbord. Men konsumenterna förväntade sig en ultralätt bärbar pc-dator, inte en smartmobil. Linux-operativsystemet Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex är förhållandevis användarvänligt. Nyheterna i Ubuntu 8.10 gör det visserligen till ett användbart förinstallerat operativsystem för bärbara datorer. Men någon ersättare för Windows XP är det inte. Inte för vanligt folk. Rörliga medborgare klarar bättre av online-tjänster i Web 2.0 i Windows XP.

Inga kommentarer: