fredag, december 05, 2008

Antennförstärkaren fungerar

Installationen är en ren bagatell.

Digitala mottagaren i tv-apparaten Sony Bravia KDL-V26A11E visar upp perfekt bild. Digitala mottagaren i hdd-/dvd-speldosan Sony RDR HXD870B visar perfekt bild. Signalstyrkan är på 95% och signalkvaliteten på 100%. På alla tv-kanaler. Både kommersiella och nationella tv-kanaler. Så bra har mottagningen inte varit på drygt ett år.

Huvudsakligen är det två problem som kan orsaka dålig mottagning - dålig signalstyrka eller dåligt signal/brus förhållande. Dålig signalstyrka kan avhjälpas med en antennförstärkare men är signalen från början dålig på grund av otillräcklig antenn så hjälper det inte hur mycket man förstärker.

Det är inte komplicerat för sakkunniga att ta reda på vad som brister i den egna antennsignalen och därmed skapa möjlighet för genomtänkta insatser av arbete och pengar. I bland kan det vara så att man på detta sätt får klarlagt att signalen från sändaren tyvärr är för svag för en acceptabel signal med rimliga antenn-insatser. Men då får man ju åtminstone veta det och slipper bli lurad att köpa förstärkare med häpnadsväckande prestanda. Den som inte själv vill fundera kan mot betalning anlita mer eller mindre bra hantverkare, som ofta inte heller vet eller kan använda i mottagaren inbyggda mätinstrument.

Jag har en tid funderat på att förnya krattorna på husantennen. Och att förse husantennen med en antennförstärkare. Jag har tvekat inför risken för en större remont - exempelvis byte av kablage med mera. Investeringen lockar inte så länge bildförbättringsprogrammet Bravia med heder klarar av den dåliga mottagningen.

Men bilden blir tyvärr med tiden allt sämre. Och i synnerhet via mottagaren i hdd-/dvd-speldosan. Vid dåliga väderförhållande är en pixelerad och stelfryst bild allt vanligare. Jag tar modet till mig och börjar bläddra efter inbyggda mätinstrument i mottagaren. Tv-apparatens digitala mottagare visar fulla stolpar. Mätningen av hdd-/dvd-speldosans digitala mottagare gör mig bestört. Signalstyrkan ligger under 50% på samtliga tv-kanaler. Signalkvaliteten pendlar kring 18% på nationella kanaler (Yle1, Yle2, Fst5, Teema) och kring 36% på kommersiella kanaler (3:an, 4:an, Sub).

Jag har en tid sneglat på små portabla antennförstärkare som placeras vid rummets antennuttag. Investeringen 35 euro har hittills kännts övermäktig. Så inte mera. Om antennförstärkaren inte hjälper så vet jag i alla fall om behovet av en omfattande antenn-insats.

Installationen av dosan är en ren bagatell. Lätt som en plätt faktiskt. Antennförstärkaren pluggas i elnätet. Den medföljande antennkabeln pluggas mellan vägguttaget och dosan. Antennkabeln till mottagarna kopplas i någondera tv-uttaget i dosan. Ja, dosan är inte bara antennförstärkare (+15dB) utan också en fördelare med två antennuttag. Mycket praktiskt.

Och resultatet syns omedelbart. Inte i tv-apparatens mätinstrument - det visar fortfarande fulla stolpar. Men hdd-/dvd-speldosans mätinstrument visar nu att signalstyrkan ligger på 95% och signalkvaliteten på 100%. På samtliga tv-kanaler. Jag gör en ny inskanning av tv-kanaler både i tv-apparaten och hdd-/dvd-speldosans digitala mottagare. Och bilden blir ännu bättre. Nu har jag en perfekt tv-bild oberoende av digital mottagare.

Uppdatering:

Kanske jag rentav vågar prova på nytt på betalkanalpaketet MTV3 Plus med SVT Europa? Det senaste försöket var faktiskt en riktigt bedrövlig historia.

Inga kommentarer: