onsdag, december 24, 2008

Trådlöst välljud i hörlurarna

Obekvämt hopsjunken ställning.

Jag har gått fullkomligt miste om nyttjanderätten till mitt Hama Headset. Lotshustrun har tagit det i sin egen användning i sin Audacity-baserade språkstudio på bärbara XP-datorn Amilo. Dessutom har jag gått miste om nyttjanderätten till min Koss Porta Pro hörlur. Lotshustrun har tagit den i sin egen användning för sina franska läxor på Apple mp3-spelaren iPon nano.

Och nu har lotshustrun upptäckt webbradion på gratistjänsten Yle Arenan. Arenan är en Rundradions mångsidiga tjänster i internet-tv och webbradio. Till utbudet hör Rundradions radio- och tv-program (tillgängliga endast i Finland). Lotshustruns favoriter är webbradions hörspel och intervjuer. Direktsändningarna är i regel tillgängliga på sådana tider som lotshustrun inte ger sig tid att lyssna på radio.

Lotshustrun har under höstvinterns lopp suttit otaliga timmar framför datorn med hörlurarna på öronen. Med kroppen i en obekvämt hopsjunken ställning. Julen står för dörren och ett gåvopaket med lotshustruns namn på väcker hennes nyfikenhet. Gåvan öppnas och fram väller ett paket med Sennheisers HDR 120 trådlösa hörlurar.

Basstationen pluggas i elnätet och 3,5 mm stereoproppen i datorns hörlursuttag. Batterierna i hörlurarna är färdigt fulladdade. Ljudnivån i hörlurarna trimmas och så går vi in på Yle Arenan, väljer 'Drama' - 'Endast audio' - 'Svenska', och lyssnar till Susanne Ringells nya hörspel So long (Marianne Vega).

Hörlurarna är otroligt bekväma och angenäma. Och ljudet är superbt. Överallt i villan. Till och med utomhus. Hösslet i omgivningen avskärmas effektivt. Basstationen är försedd med batteriladdande hängskalmar för hörlurarna. Mycket praktiskt. Men ett dyrt kalas - 97 euro.

Basstationen kan i princip kopplas till hörlursuttag på all av-utrustning i lotshemmet. Jag ser fram mot rofyllda studer i sällskap med god musik - eller ljudböcker.

Inga kommentarer: