fredag, december 12, 2008

Parallell profil med trollspö

Inloggning som huvudanvändare.

Bärbara Vista-datorn Nemi förorsakar mig hicka. Uppstarten går inte normalt - ett plakat vecklar upp sig med meddelande om problem med hårdskivan. Inloggning som huvudanvändare ('Administrator') lyckas inte trots att lösenordet är helt korrekt.

Jag loggar in mig i systemet med ett annat användarsignum.

Inloggningen lyckas, men jag är ju inte huvudanvändare i denna parallella profil. Vissa funktioner kräver administrator-rättigheter men de lyckas ändå eftersom jag trots allt kan bekräfta dem med huvudanvändarens lösenord. Den parallella profilen kommer på så sätt åt Vista-funktionen 'Systemåterställning' ('System Restore Tool').

Systemåterställning är ett magiskt trollspö som gör att jag kan återställa min dator till ett tidigare läge utan att data behöver gå förlorade. Systemåterställning skapar automatiskt lättidentifierbara återställningspunkter ('Recovery Point'), vilket innebär att jag kan återställa systemet till det läge det hade vid en viss tidpunkt. Jag kan således alltid gå tillbaka till det läge jag var innan problemen började, exempelvis efter en uppgradering eller installation. Systemåterställning håller också koll på systemfiler så att jag inte förlorar information om det skulle uppstå ett okontrollerat driftsavbrott. Systemåterställningen påverkar inte mina personliga datafiler, vilket innebär att jag inte förlorar några dokument, e-post, webbläsarhistorik eller favoriter.

Jag kör systemåterställningen med den nästsista återställningspunkten. Systemet startas om och nu lyckas inloggningen som huvudanvändare utan problem. En snabbkoll av system och applikationer visar att allt fungerar som det ska. En installation gör jag om. Och så kör jag 'Windows Update' med månadens stora uppdateringspaket. Systemet startas om och inloggningen som huvudanvändare lyckas igen utan problem. Ingen storstädning av olycksplatsen är av nöden.

Reparationen går förhållandevis lätt då problemet ligger i själva systemhanteringen. Ibland kan strama programinställningar ställa till problem vid återställningsförsök. Då behövs specialiserade räddningsdon. Denna gång ligger räddningen i ett annat användarnamn - en parallell profil med tillgång till trollpö.

Uppdatering:

I Windows XP kan problemet inte uppträda i samma strama form eftersom alla XP-användare har likvärda administrator-rättigheter.

Inga kommentarer: