fredag, februari 13, 2009

Mac - Snobbens första dator

Kvalitet liktydigt med kvantitet.

Apples operativsystem MacOSX innebär ingen större nackdel, än vad Linux-operativsystemet Ubuntu innebär, för ovana it-medborgare. Båda systemen är annorlunda än Microsofts folknära operativsystem Windows. Vanligt fotfolk gillar inte att lättvindigt ändra på sina vanor. Har man, och närmaste omgivningen, goda erfarenheter av Windows byter man ogärna till ett annat system.

För gräddan i Finland är valet av en Mac till första dator å andra sidan en självklarhet. Man sticker ut från den gråa folkmassan med sin Mac-dator.

Mac OS X 10.5 Leopard i Apples bärbara MacBook erbjuder, såsom de andra operativsystemen i pc-miljö, förinstallerade elementära programvaror för e-post och googling. Likaså på behövliga förinstallerade programvaror i ordbehandling och fotohantering. Apples textredigerare klarar sig bra i konkurrensen. En av nyheterna i Mac OS X 10.5 Leopard är att programmet TextEdit både klarar av att läsa och producera textfiler i Word-format. Också i formatet (.docx) för Word 2007. Apples fotoassistent står sig också bra i konkurrensen. Från och med 2009 levereras iPhoto '09 som en del av iLife '09 tillsammans med nya Mac-datorer. På köpet dessutom, prisfördelen är 79 euro. Det är inte sagt att iPhoto levereras förinstallerat.

300 nya egenskaper i Mac OS X 10.5 Leopard:

Kvalitet är numera liktydigt med kvantitet. Operativsystemen konkurrerar med mängder av egenskaper. Kvaliteten på mobiltelefoner och smartmobiler mäts på samma sätt i mängder av egenskaper. De nya egenskaperna är förvisso maffiga men till största delen utom räckhåll för den ovana it-medborgaren. De glimrande finesserna kan mestadels utnyttjas endast av rutinerade Mac-virtuoser.

Apples MacBook är en slags förvuxen Netbook:

Apples bärbara MacBook tilltalar samma kundsegment, surfande och chattande unga, som också tilltalas av minidatorer (Netbooks). MacBook har visserligen en större 13" bildskärm men den har det kämpigt värre att visa upp dagens skärminnehåll, som i de flesta applikationerna är optimerat för 15-17" bildskärmar. Apples flaggskepp MacBook Pro är däremot inget prisvärt alternativ för ovana it-medborgare.

Använd Mac OS X på andra datorer än Apples:

Ända sedan 2005 då Apple valde att anpassa MacOSX till samma processorer som Microsoft Windows har företagsamma nördar ägnat sig åt att laglöst installera operativsystemet Mac OS X på andra datorer än Apples. Datorn med det hackade macintosh-systemet har till och med fått ett eget namn: hackintosh. Nu när billiga minidatorer säljs överallt, men inte av Apple, har trenden att installera MacOSX på billiga pc-datorer spritt sig. Det krävs en del trixande. Apple har en spärr som hindrar den som köper MacOSX att installera det på vilken dator som helst. Installationsprogrammet känner av om datorn presenterar sig som en Appledator. Och om datorn inte gör det så vägrar installationsprogrammet att köras. Ett lyckat trick är faktiskt att få pc-datorn att presentera sig som en Mac.

Web 2.0 online-applikation som vattendelare:

Webbaserade online-applikationer intresserar it-sakkunniga. Det är inget att förundra sig över. Applikationerna är reklamfinansierade (gratis) och underhållsfria. Det enda man behöver är en dator med webbläsare, och ett bredband med uppkoppling på internet. Datorn ska dock vara rätt pigg. Helst årgång 2005, eller yngre. Och bredbandet ska vara snabbt. Helst 2 Mbps, eller mera. Uppkopplingen på internet ska dessutom ha en dräglig, fast månadsavgift, utan strama databegränsningar.

Målgruppen för web 2.0-tjänster är förhållandevis liten. Globala sociala nätverk varvade med virtuella byalag. Behovet av likriktat elektroniskt grupparbete ska vara massivt. Den vardagsnära, fragmenterade breda massan har dessvärre ingen klar nytta av Web 2.0-tjänster. Web 2.0 tilltalar surfande och chattande unga, som också tilltalas av minidatorer (Netbooks).

Inga kommentarer: