fredag, oktober 30, 2009

Med MS Windows 7 på kornet

Windows 7 Starter för netbooks.

Vardagens it-medborgare har ingen orsak att vara missnöjd med att ha Windows XP eller Windows Vista installerad på hemdatorn. It-betjänter och privata finsmakare ger negativa omdömen om egenskaper i Windows Vista. Kritiken kan vara befogad i kaotisk företagsmiljö. Privata användares anspråk på hemdatorn är annorlunda.

Windows 7 är i allt väsentligt en förfinad variant av föregångaren Windows Vista. Såsom Windows Vista egentligen borde ha varit från början alltså. Det innebär att vi i lotshemmet, som i dag sitter med Windows Vista på bärbara mediadatorn Dell XPS (M1530), inte kommer att uppleva någon revolution om vi i framtiden skaffar oss en ny hemdator med Windows 7.

Finsmakarnas kritik mot Windows Vista riktas främst mot uac-funktionen och uppstartstiden. Microsoft har finslipat uac-funktionen så att den numera dyker upp mer sällan i Windows 7. Och faktiskt inte låser datorn när fönstret ska öppnas. Windows 7 startar mycket snabbare än Windows Vista med samma konfiguration och likvärd dator. Det är möjligt tack vare att drivrutiner under starten laddas parallellt och att färre tjänster startas. Den effektivaste funktionen är 'Services on Demand'. Det innebär att tjänster startas endast då de behövs.

Från och med november 2009 kan vi förvänta oss att få operativsystemet MS Windows 7 Home Premium färdigt förinstallerat på nya hemdatorer på butikshyllan. För finsmakare som kör Windows Vista går det för all del att köpa uppgraderingar från Windows Vista till Windows 7 till ett lägre pris (108,90 euro) än vad Windows 7 kostar i fullversion (179,90 euro). Uppgraderingar från Windows Vista Home Premium till Windows 7 Home Premium kan ta många timmar i anspråk. Åtminstone om man har lika mycket data, lika många program och Windows-komponenter installerade, som vi har i lotshemmets Vista-dator Nemi. Ett hett tips är att rensa så mycket som möjligt innan uppgraderingen.

Det är i övrigt också all anledning att med jämna mellanrum gå igenom och rensa datorn. Med rensa menas i det här fallet främst tre saker: avinstallera program som inte behövs eller inte används, se till att använda så få Windows-komponenter som möjligt och rensa bort filer som inte används. Detta ger inte bara snabbare uppgradering till Windows 7 men ger dessutom mindre attack-yta för skadlig kod. Och om man rensar bort överslopps program så ger det troligtvis effekter som att datorn startar och fungerar snabbare tack vare att färre saker behöver laddas och att minne frigörs som tidigare tagits i anspråk av programmen.

Systemkraven för operativsystemet Windows 7 Home Premium (32-bitarsversionen) är moderata. Processorn bör vara på 1GHz, internminnet på 1GB och 16GB ledig plats bör finnas på hårddisken - samt DirectX 9 grafikprocessor (eller högre). Det är faktiskt rätt lite jämfört med Windows Vista Home Premium.

När det kommer till att installera ett operativsystem på gammal eller prestationssvag hårdvara tänker man kanske först på Linux, inte Windows. Men Windows 7 ändrar på den bilden. MS Windows 7 Starter är tillgängligt för netbooks - exempelvis på Nokias dyra minibärbara Booklet 3G. Men MS Windows 7 Home Premium passar också för gamla, prestationsfattiga datorer på Windows XP. Det finns dock ingen uppgradering från Windows XP till Windows 7. Det betyder inte att det är speciellt svårt att migrera datorn från Windows XP till nya Windows 7. Däremot betyder det att man ska göra en ren installation med Windows 7 Home Premium i fullversion (179,90 euro).

Den gamle trotjänaren, stationära xp-datorn Fujitsu Siemens Scaleo P-S300 (anno 2005), är renoverad med 2MB tilläggsminne och en extra 320GB hårddisk. Om jag i ett svagt ögonblick anser att investeringen (179,90 euro) är prisvärd så installerar jag kanske Windows 7 på den extra hårddisken (D:). Och behåller Windows XP på sin egen hårddisk (C:). Att använda Windows XP virtuellt inne i Windows 7 Home Premium erbjuds nämligen inte. Eftersom alla lotshemmets prylar och programvaror klarade migrationen från Windows XP till Windows Vista så blir det nog inga problem vid eventuell migrationen till Windows 7 heller.

Inga kommentarer: