onsdag, oktober 14, 2009

Videoredigering på Apples iMac

Betaltillägg för mpeg-2 playback.

Den portabla usb-kopplade EyeTV DTT tv-stickan med EyeTV 3-programvaran är glädjande bekväm i tv-inbandningar på Mac OS X. Helt i klass med Windows Media Center på Windows Vista. EyeTV 3-paketet är speciellt prisvärt (60 euro) för de fina egenskaperna i videoredigeringen. Nästan i samma klass med Sonys hdd-/dvd-spelare RDR HXD870B.

Multimediaspelaren Sony RDR HXD870B bjuder på fenomenalt konsumentvänlig redigering av hdd-videon. Onödiga snuttar i början och slutet av (90-100 minuters) långfilmer är bortklippta i ett nafs. Radering av insprängd reklam är lätt som en plätt. Putsjobbet tar 10-15 minuter, och filmen är klar med det. Snabbkopiering till dvd-skiva på 10-15 minuter är ett extra bonus. Motsvarande putsjobb på mediadator på Windows, med exempelvis filmredigeraren Nero Vision 4 i betalprogramsviten Nero 7 Premium, kräver minst 25-30 minuter. Men - filmen är inte klar med det. Kopiering till dvd-skiva, eller export som .mpg-fil på hårdskiva, kräver realtid på 90-100 minuter.

Med hjälp av EyeTV 3:s inbyggda redigerare kan jag enkelt klippa bort insprängd reklam från tv-inspelningen samt kapa skräpet i början och slutet av programmet. Arbetet påminner om redigeringsarbetet i Nero Vision 4. Egenskaperna i arbetet påminner mera om egenskaperna i Sony RDR HXD870B. Filmklippen (Cut) och filkomprimeringen (Compact) går lika snabbt i EyeTV 3 som i Sony RDR HXD870B. Ett inbandat serieavsnitt på 55-60 minuter (1GB) redigeras och komprimeras i EyeTV 3 till en snutt på 42-45 minuter på 10 minuter. Och filmen är i princip klar med det. Om jag exporterar filmen som .mpg-fil på hårdskiva kräver jobbet ytterligare 1 minut. Om jag exporterar filmen som .mov-fil på hårdskiva går det ca 13 minuter till jobbet.

Att bränna en filmkopia på (video) dvd-skiva med iDVD (7.0.4) är däremot långsamt - bränningen går i realtid, 90-120 minuter. Filmfilen ska dessutom vara i Apples eget format, exempelvis som .mov-fil. Apples iDVD-brännare godtar varken .eyetv- eller .mpg-filformat. Det betyder att en film med dynamiska (DVB) undertexter måste avtittas direkt på iMac-datorn, antingen med EyeTV 3-programmet i .eyetv-filformat i Mac OS X eller med Anysee-programmet i .trp-filformat i Windows. Dynamiska (DVB) undertexter i .eyetv-filen försvinner i exporten till andra filformat, exempelvis till .mpg- eller .mov-fil.

Inbandning av tv-film (med färdig undertext) på de kommersiella tv-kanalerna MTV3, Nelonen, SUB och Viitonen lyckas både på Nero Home (i formatet .mpg) och Windows Media Center (i formatet .drv-ms) samt på Anysee (i formatet .trp) och EyeTV 3 (i formatet .eyetv). Detta beror på att undertexterna bränns in direkt på filmfilen. Mediaspelaren VLC Media Player (1.0.2) klarar av både Nero-formatet .mpg och WMC-formatet .drv-ms samt EyeTV 3-formatet .eyetv och Anysee-formatet .trp. Jag kan således utnyttja mitt centrala filmarkiv på den gemensamma nätresursen Maxtor NAS och mitt ambulerande media center för filmuppvisningar.

Apples mediaspelare QuickTime spelar normalt upp ett smalt urval av olika videoformat. Gratis tilläggsprogrammet Perian (1.1.4) för QuickTime på Mac OS X utökar möjligheterna att spela upp olika videoformat i QuickTime. Visserligen kan jag spela upp dessa videoformat via förträffliga VLC Media Player, men med tillägget Perian kan de spelas upp i alla program som använder QuickTime. QuickTime Player (10.0) visar dock inte gratis upp videofiler i .mpg-format, följaktligen inte heller i .eyetv-format. Jag ska i princip kunna se dynamiska undertexter till filmer när jag tittar på filmer via QuickTime Player eller Apples Media Center-lösning Front Row. Undertexter som kommer i formatet .idx/.sub (två separata filer som hör till filmen i fråga) får stöd via QT-tillägget Perian (1.1.4). Front Row kan visa samma filmer som QuickTime, förutsatt att de finns i iTunes-biblioteket eller i mappen 'Filmer' (Movies). Och dynamiska (DVB) undertexter förutsatt att QuickTime förses med betaltillägget för mpeg-2 playback (20 euro)? Eller inte?

Men Yle-tekniken för dynamiska (DVB) undertexter i tv-filmer är besvärlig. VLC Media Player (1.0.2) klarar inte av att visa inte upp de separata undertexterna. Jag är skeptisk till att QT-tillägget för mpeg-2 playback kan hantera dynamiska (DVB) undertexter i tv-filmer. Det blir nog ingen affär på Apples Store.

Uppdatering:

Plattformsoberoende VLC Media Player (1.0.1) uppdateras till version 1.0.2 och EyeTV 3-programmet (3.1.3) till version 3.2 för Mac OS X 10.6.

Uppdatering:

Även om dvd-bränningen av tv-inbandningar på EyeTV 3 i princip är en besvikelse så är det en lättnad att (video) dvd-kopian lätt låter sig avtittas på tv-apparaten Sony Bravia via multimediaspelaren Sony RDR HXD870B. Och att dvd-kopian också låter sig spegelkopieras till .iso-format på hårdskiva. En andra lättnad är att EyeTV-exporterade filmkopior i .mov- och .mpg-filformat inte orsakar problem i Windows-miljö, varken i VLC Media Player eller i programsviten Nero 7 Premium.

Inga kommentarer: