fredag, oktober 16, 2009

Webb-tv på RealPlayer SP+

Videoströmmar för Flash Player.

Gratis mediaspelaren RealPlayer SP (12.0) spelar upp alla väsentliga video-format. Windows Media, QuickTime, Flash video, Mpeg-2 och Mpeg-4 med mera. RealPlayer SP kan ladda hem (rippa) olika videoströmmar, men tyvärr inte krypterade flash-baserade sändningar på webb-tv. Och dessutom gäller det att vara på sin vakt med betalversionen.

Under år 2008 gick det ännu bra att banda in videoströmmar på SVT Play (i .ivr-format) på gratis mediaspelaren RealPlayer 11. Under år 2009 har både YLE Areena i Finland (100% Flash Player) och SVT Play i Sverige (60% Flash Player) gått över till krypterade flash-sändningar på webb-tv. Inbandning på RealPlayer SP kräver att jag ställer in alternativ uppspelning på 'Windows Media' på SVT Play. Kvaliteten på den inspelade videon är dessvärre lika ryckig som inbandningarna 2008. Trots att hemdatorns centralminne har uppdaterats sedan sist. Jag går tillbaka till problemfri visning på 'Flash Player' på SVT Play. Videoströmmen är nämligen inte problemfri på 'Windows Media' - tittandet avbryts för buffringar.

Det går att gratis bränna material på CD (max 120 minuter musik) med RealPlayer SP. Men vill jag bränna på DVD (max 120 minuter video) så måste jag skaffa mig programmets betalversion RealPlayer SP Plus (25 euro). DVD-bränningens kapacitet har visserligen höjts från 80 till 120 minuter i RealPlayer SP Plus. Men det tröstar mig inte. Urvalet av inbandningsbara tv-program och -filmer på webb-tv är så försvinnande litet i praktiken. I och med att både Yle Areena och SVT Play gått över till krypterade videoströmmar för Flash Player.

Målgruppen för mediaspelaren RealPlayer SP Plus är tydligen det mobila fildelande Facebook- och Twitter-folket. Inte vardagens it-medborgare. Fildelning på sociala medier och konvertering av videosnuttar till passande filformat för smartmobiler är inte riktigt gamylers hetaste passion.

Uppdatering:

Mediaspelaren RealPlayer SP+ (12.0) finns bara i Windows-miljö. I Linux Ubuntu 9.04 och Mac OS X 10.6 erbjuds en anspråkslös version av mediaspelaren RealPlayer 11. RealPlayer 11 spelar upp alla väsentliga video-format och kan på Mac OS X ladda hem (rippa) videoströmmar på Youtube. Linux-versionen är faktiskt riktigt anemisk.

Inga kommentarer: