fredag, oktober 23, 2009

Flinkare uppstart av Windows

It-säkerhet behöver inte kosta.

Ibland tycker lotshustrun att det tar evigheter från det att hon slår på sin bärbara xp-dator Amilo (anno 2004) till dess hon kan börja använda Windows. Alla program som är inställda att starta med Windows försöker nämligen starta på en och samma gång. Totalt kaos i gamylen. Som tur finns det ett gratisprogram som råder bot på problemet.

Med gratisprogrammet Startup Delayer (2.5) kan jag ställa in uppstarten så att vissa program startar lite senare och på så sätt snabba upp den tid det tar för Windows att starta upp (boot). Exempel på sådana program är iTuneshelper, Lightscribe Control Panel och Google Update med flera. Dessa program fyller ingen specifik funktion vid inloggning och det gör inget om de startar ett par minuter senare. Jag laddar ner Startup Delayer och installerar programmet på Windows XP på Amilo-datorn. Och resultatet låter inte vänta på sig, datorn piggnar till i uppstarten. Den kvalitativa livstiden för bärbara xp-datorn Amilo är förlängd med månader.

Bärbara xp-datorn presterar inte underverk utan flankstöd. Jag måste numera konsekvent ställa upp för månatliga upprensningar av onödigheter i datorn. Amilo-datorn är minnessvag men den klarar sig bättre tack vare prestandaförbättraren Eboostr för cache-minnet på usb-sticka. Dock inte lika bra som min restaurerade trotjänare. Tilläggsminne är faktiskt den bästa hjälpen för en tillslöad gammeldator.

Bärbara Amilo-datorns livstid syntes vara till ända för två år sedan - i september 2007. Men då avinstallerade jag den tunga säkerhetsprogramsviten F-Secure Internet Security 2007. Windows Defender tampas efter det mot spionprogram, Windows Firewall tar ansvaret för brandväggen och Alvils Free antivirus - avast! 4 Home Edition ansvaret för virusskyddet. I oktober 2009 tar MS Security Essentials ansvaret för spion- och virusskyddet. Med bravur. Vardagens it-säkerhet behöver faktiskt inte kosta ett dyft på privata hemdatorer.

Många onödiga programvaror är bortrensade på bärbara Amilo-datorn sedan lotsens aktiva dagar. Och varje gång har gammeldatorn piggnat till. Nu senast i juli 2009 när den massiva kontorsprogramsviten MS Office 2000 Premium avinstallerades - till fördel för redan installerade Word 2002 i programsviten MS Works Suite 2004.

Lotshustruns bärbara xp-dator är tillsvidare trådlöst wlan-uppkopplad (i konkurrens med iMac-datorn Alice och Vista-datorn Nemi) men från och med 23.10.2009 direktuppkopplad med nätverkskabel på bredbandsroutern (2mbps adsl). Lotshustruns myckna surfande på webben är bättre betjänt av den flinkare trådbundna uppkopplingen. Och den trådlösa 3g-uppkopplingen står i reserven - i händelse av elavbrott.

Inga kommentarer: