fredag, november 16, 2007

Hålla kontakt via mejlinglista

Deltagarna måste ju registrera sig.

Mejlinglistan är ett fantastiskt kommunikationsmedel i kompisnätverk. En mejlinglista, eller en e-postlista som det egentligen kallas, är inget komplicerat. Det bygger på den helt vanliga e-posten. Skillnaden är att medan vanlig e-post närmast används för kommunikation mellan två parter används mejlinglistan när många ska kommunicera med varandra.

Var och en använder sina egna mejlprogram. Det behövs inga krångliga installationer.

Enskilda deltagare behöver inte hålla reda på vilka personer de ska skicka sina mejl till. Det enda som behövs är e-postadressen till en mejlinglista.

Nätverket Seniorhuset använder vid behov mejlinglistor som tillhandahålls som tilläggstjänster i nätsamfund - på MSN Groups - på Google Groups - på Yahoo Groups. Kommunikationen är i praktiken alarmerande ensidig. Så till vida ensidig att varken Google Groups eller Yahoo Groups är i aktiv produktion. Seniorer gillar inte kompisnätverk i den virtuella bemärkelsen.

Har då en obunden mejlinglista fördelar framför dessa communities - nätsamfund. En bra obunden mejlinglista är t.ex. den webbaserade gratistjänsten Coollist.com. Funktionerna är likartade som i nätsamfund - en aktiv värd och administratör behövs. Gratistjänster är reklamfinansierade - så deltagarna måste också här registrera sig. Det är förstås gratis och snabbt gjort, men det är ändå ett hinder.

En mejlinglista kan förstås användas för envägskommunikation - men om jag bara skickar ut mejl till många människor är mejlinglistan nog inte den bästa lösningen. I det fallet är det bättre att använda funktionen utskickslista i e-postprogram som Outlook Express eller Mozilla Thunderbird. Och så gör faktiskt Nätverket Seniorhuset med erbjuda prenumeration på länktips - på e-posten.

En helt annan fråga är om e-posten överhuvudtaget är ett tryggt kommunikationsmedel. Merparten av seniorerna i lotsningsprogrammen undviker numera att öppna bilagor - eller att klicka på länkar i meddelandet. Klokt - för de är attraktiva måltavlor för skräppost med illvilliga trojaner. Klokt - men trist.

Uppdatering:

Vad finns då för alternativ? Flödeslösningar som page2rss.com är intressanta. Likaså upptrampade webbspår som trailfire.com. Ingendera lösningen kräver aktivitet, virtuella kompisnätverk - eller personlig registrering. En webbläsare och rss-prenumeration är allt som behövs.

Inga kommentarer: