lördag, november 24, 2007

Hantera elslukare klimatsmart

Högre temperatur inomhus.

Trots den globala uppvärmningen fortsätter elkonsumtionen i hemmavillan att öka - både dagstid och nattetid. Esbo stad sålde för något år sedan bort sin egen elproduktion. Nuvarande elleverantören Fortum har lyckats höja både tarifferna och konsumtionen.

Kanske konsumtionen har ökat av andra orsaker?

Fortum har i alla fall ett smart rapporteringsprogram på nätet för uppföljning av elkonsumtionen.
Gratis - men jag måste registrera mig för att komma åt statistiken. Mätarställningen kan jag ändå meddela utan att registrera mig.

Under de senaste 4-5 åren har elkonsumtionen i hushållet faktiskt ökat med drygt 10%. Åren 2005 och 2007 står för de egentliga topparna. Under åren har många vitvaror i hushållet bytts ut mot energisnåla - så egentligen borde ju förbrukningen minska.

Förr var vitvaror och belysning de stora elslukarna i hushållen. Men samtidigt som frysar och kylskåp blir allt mer miljövänliga och strömsnåla seglar hemelektroniken förbi som en allt större elbov. Enligt europeisk statistik står underhållningsprylarna för nästan en tredjedel av elförbrukningen i hushållen. Och mängden av prylar bara ökar. År 2020 förväntas underhållningsprylarna att stå för hälften av strömförbrukningen i hushållen.

För fyra år sedan fanns bara en dator i hemmavillan. Nu finns det tre - nästan fyra. De strömslukande kringprylarna har blivit fler - bland annat annat för ip-telefoni. Tv-apparaternas antal har 2-3 dubblats. Den gamla 23-tumstuben har fått sällskap av en platt 26-tums lcd-tv. Och två digiboxar - en för tv-apparaten och en för inbandning på datorn.

Många av prylarna är igång dygnet runt. Moderna apparater går inte alltid att stänga av - bara att knäppa ned i standby-läge. Även om det för det enskilda hushållet inte kanske innebär så mycket el så är standby-förbrukningen enorm - t.o.m. på finländsk nivå, speciellt på europeisk nivå.

Användningen av underhållningsprylarna i hemmavillan är någorlunda klimatsmart. Tv-apparaterna är i regel helt avstängda då ingen tittar på tv. Endast en digibox är på standby dygnet runt. Jag stänger vanemässigt av både datorn och bredbandet då användningen är slut. De flesta prylarna är kopplade till strömlister med avbrytare. Så strömmen går att stänga helt. Vilket också ofta sker.

Underhållningsprylarna ökar med säkerhet på elproduktionen. Men det är nog inte hela sanningen. Hemmavillans elkonsumtion gick år 2006 ned till samma nivå som under åren 2003 och 2004. Med att gå i ullsockor på hemmaplan. Och med att elda brasugnarna effektivare. Prylarna har visserligen ökat i antal under året 2007 - men mest har jag ändå fuskat med vedeldningen. Dessutom har från årsskiftet 2007 pensionerade lotshustruns frusna väsen krävt 1-2 grader högre temperatur inomhus. Vi närmar oss sanningen i långa fjät.

Inga kommentarer: